Dumpad datorskärm blir biomaterial

2009-08-10 07:41  

Slängda lcd-skärmar kan få ett nytt liv som biomaterial. Brittiska forskare har utvecklat tekniken som gör skräpet till livgivande material.

Nya mänskliga organ som växer fram på byggnadsställningar som tillverkats av kasserade datorskärmar. Det låter inget vidare, men enligt forskare vid brittiska University of York, kan det vara ett alldeles utmärkt sätt att återanvända plasten polyvinylalkohol, PVOH , som finns i lcd-skärmar.

James Clark och hans kollegor vid avdelningen för Green Chemistry arbetar med att hitta nya sätt att återanvända material. Nyligen gav de sig på kasserade lcd-skärmar, som blir allt vanligare bland elektronikskrot. Skärmarna innehåller bland annat plastmaterialet PVOH som de beslutade sig för att försöka återanvända.

Genom att hetta upp materialet i en mikrovågsugn, frysa det i 12 timmar för att sedan tvättas med etanol fick de fram ett poröst biokompatibelt material, med nanometersmå porer och stor ytarea. Det är egenskaper som kan komma väl till pass för att skapa nya former av medicinpiller, där den verksamma substansen ligger i porerna. Det ihåliga materialet kan också fungera som byggnadsställning för kroppens celler när en skada ska repareras, eller om ett kroppseget organ ska odlas utanför kroppen. Allt enligt de brittiska forskarna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt