Drönare räddar flyktingar i Medelhavet

2015-04-23 07:38  
Drönare hittar små gummibåtar som radarn missar. Foto: Schiebel Elektronische Geraete G

Två drönare hjälper till att hitta nödställda båtflyktingar i Medelhavet.

I maj ska hjälporganisationen Moas, Migrant offshore aid station, börja använda två obemannade helkoptrar för att rädda båtflyktingar som råkat i sjönöd på sin resa över Medelhavet.

- Ofta har vi med små gummibåtar att göra och de är svåra att upptäckta med andra metoder som radar. Därför använder vi drönare, säger Christopher Catrambone, medgrundare till Moas till Forbes.

De båda drönarna heter Camcopter S-100 och kommer från österrikiska Schiebel. De är stationerade på räddningsfartyget Phoenix, och vid en insats kan de flyga iväg över havet och skanna av stora ytor även i dåligt väder. Förutom vanliga videokameror har drönarna ir-kameror för att kunna upptäcka människor nattetid. Informationen sänds i realtid till räddningspersonalen som kan rycka ut.

De små obemannade helikoptrarna användes även i höstas, och enligt Schiebel bidrog de då till att rädda fler än 2 800 människors liv.

Charlotta von Schultz

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt