Drönare håller koll på renarna

2014-06-04 13:30  

Renskötsel är den senaste raden av verksamheter som tar hjälp av drönare. En sameby i Gällivare håller nu koll på renarna från luften. Men drönarutvecklingen är kraftig på en rad områden.

Det nystartade företaget Scanax i Göteborg har levererat den första drönaren till samebyn i Gällivare.

En anledning till intresset är att byns renar inte befinner sig i öppna fjällandskap utan döljs i tät skog. Renägaren Henrik Andersson är först ut att prova drönaren som har extra lång flygtid, omkring 30 minuter, och en kraftig signaltuta för att sätta fart på flocken.

Han kan nu driva renarna och få en direktsänd bild på tre kilometers avstånd.

– Jag har döpt drönaren till “renskrämmaren” Och jag är Sveriges förste same som flyger drönare. Den är riktigt effektiv ute i skogen bland myggen, säger Henrik Andersson i ett pressmeddelande.

Trafikverkets regelverk i Sverige innebär att man inte får flyga med modellflyg eller drönare utom synhåll.

– Det gör många tillämpningar svåra, men frågan är uppe till diskussion. Bland annat är det foto- och filmföretag som förespråkar en uppdatering av lagstiftningen som är gammal, säger Hugo Nordell, medgrundare till Scanax och civilingenjör från Chalmers.

Det som enligt regelverket krävs för att få flyga utom synhåll är ett system ombord för detektering och väjning för andra flygfarkoster. Sådana system har tidigare varit mycket dyra, men forskningen på området är intensiv, och kommersiella system till överkomliga priser är inom räckhåll.

– Jag skulle gissa att en robust kommersiell tillämpning som klarar sig helt autonomt kommer om ett och ett halvt år, säger Hugo Nordell.

– En utmaning är sensorerna. De som finns i dagsläget klarar väldigt korta avstånd, och vill du se en ambulanshelikopter på några hundra meters avstånd måste du ha en scanner med hög räckvidd som i dag kostar mycket, alternativt någon typ av kamerasystem med objektidentifiering, fortsätter han.

Om flygning utom synhåll blir tillåten kommer tekniska villkor att avgöra räckvidden. Med de fria radiofrekvenser omkring 2,4 GHz som används kommersiellt blir räckvidden som mest några kilometer. Med lägre frekvenser som är tillåtna för radioamatörer kan man nå flera mil, men för dessa krävs amatörradiocertifikat.

Hela branschen med kommersiella drönare utvecklas nu snabbt och Hugo Nordell berättar att Scanax arbetar med teknik som många trodde skulle finnas tillgänglig först om två till tre år.

Bland de verksamheter där de används finns räddningsarbete, film och foto, skogs- och jordbruk med infraröda kameror för analys av odlingar, varutransport med Amazon och DHL som mest kända förespråkare, mäklar- och byggföretag, polismyndigheters kontroll av folkmassor samt kartläggning av geografiska områden.

– Det som växer snabbast i Sverige just nu är kanske kartläggning av geografiska områden med en noggrannhet på centimeternivå. Vi har ett system som scannar av ett område som ska bebyggas, tar fram en topografisk struktur och förädlar data för inmatning i cad-system. Det är ett effektivt alternativ till markbaserad mätning, säger Hugo Nordell.

Han berättar att Scanax siktar på att satsa mer på den här typen av verksamhet som gäller programvara och system för att ta vara på data från drönarna. Försäljningen av själva drönarna tror han kommer i stället att domineras av några större aktörer.

– Franska Parrot ligger långt fram och lägger enorma pengar på utveckling. Kinesiska DJI är också en stor aktör på området, säger Hugo Nordell.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL