Drönare avslöjar fuskande student

2015-06-08 09:23  
Kina tar till drönare för att minska fusket vid viktiga skrivningar. Foto: TT

Kina tar till drönare för att få bukt med ett allt mer utbrett teknikfusk bland studenter.

Drönare blir allt vanligare. De används vid filminspelningar, övervakningar byggen och testas för varulerverans i ödemarkerna. Från Kina rapporteras nu en ny annorlunda användning. I provinsen Henan har man i staden Luoyang tagit drönare till hjälp för att avslöja studenter som fuskar under "Gaokao", den två dagar långa skrivning som avgör en vilket universitet och yrke en student kommer att få i livet. Här är det inte ovanligt att desperata studenter sitter med en öronsnäcka inuti örat och får hjälp att komma fram till de rätta svaren.

Drönaren flyger över studenterna som sitter i stora salar med hög takhöljd. Den obemannade farkosten bär med sig utrustning som skannar efter radiovågor och även kan fastställa positionen för källan. Den manövreras av vakterna via en app i en surfplatta och har en räckvidd på 1 km.

Andra teknikbaserade sätt att fuska som tidigare avslöljats är google-glasögon samt att lura fingeravtrycksläsare genom att förse en inhyrd person med fingeravtrycksfilmer från den person som egentligen ska skriva provet.

Studenter som avslöjas med att fuska avstängs från möjligheten att ta sin examen under tre års tid.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt