Dreamhack firar tioårsjubileum

2005-11-29 23:00  
Minst 6 000 datorspelande ungdomar utmanade varandra i spel som Counter-Strike, Starcraft, Warcraft 3 och Battlefield 2 på Elmia-mässan i Jönköping i vinterupplaga av Dreamhack. En gigantisk datorspelsfestival som i helgen firade tioårsjubileum.
 
Det som började som en kamratförening 1995 har nu blivit ett av världens största lan-partyn.
 
- Det märks att arrangörerna har fått in viss rutin, allt har fungerat mycket smidigare i år, säger Wilhelm Svenselius som för tredje året i rad bevakar Dreamhack för spelsajten FZs räkning.
 
Sponsorer ställer upp med priser till alla tävlingar och turneringar. Men mjukvarutillverkarna och datorspelsutvecklarna lyser med sin frånvaro. Kanske inte så konstigt med tanke på all den kopiering av program som pågår och som kanske också är en av lan-partyts idéer.
 
Även i år fanns den unge datorspelslegendaren Jonathan Wendel från Kansas City på plats. Jonathan, som också går under namnet "Fatal1ty", är professionell datorspelare och vann omgång efter omgång mot de spelare som vågade utmana honom.
 
Bland sponsorerna återfanns också Telia som ställde upp med en internetanslutning på 5Gbit/s som snurrade dygnet runt i de fyra dagar Dreamhack pågick. På storbildsskärmar kunde man följa de största turneringarna och sova kunde man göra om man ville, i en sal intill i medförd sovsäck.
 
Dreamhack har hittills varit en ganska manlig angelägenhet, men fler och fler tjejer hittar in bland spelborden.
 
- Det var absolut fler tjejer med i år, säger Wilhelm Svenselius.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt