Drastiska neddragningar hos telebolag

2008-11-17 14:00  

Bara under den senaste månaden har över 14.000 personer varslats hos europeiska teleoperatörer.

I förra veckan blev det klart att den brittiska teleoperatören BT ska minska sin personalstyrka med 10.000 personer till 150.000 anställda. En förklaring är resultatraset på 11 procent för det senaste kvartalet.

Nyligen bestämde sig också ledningen för den brittiska kabel-tv-operatören Virgin Media för att minska personalen med 2,200 personer. Det betyder en neddragning med 15 procent av nuvarande styrka.

Och Cabel&Wireless har annaonserat att man planerar att reducera antalet anställda med 700 i Storbritannien.

Även österrikiska Telekom Austria, ofta först med den senaste tekniken, ska minska sin personal. Där är det 1.200 anställda inom fastnätsdivisionen som ska bort.

I förra veckan presenterade också mobilgiganten Vodafone ett sparprogram, som ska sänka den årliga kostnaderna med över 12 miljarder kronor från 2011. Den försämrade konjunkturen anser som en förklaring. I vilken utsträckning det nya sparpaketet kommer att drabba personalen är ännu inte klart.

I Sverige har Telia Sonera sedan tidigare identifierat en övertalighet på 2.000 personer. Effektiviseringsprogrammet pågår under 2008 och 2009.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt