Dråpslaget: Huawei Mate 30 får inte använda Googles appar

2019-08-29 07:48  
Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu vid lanseringen av P30 tidigare i år. Foto: Thibault Camus

Google uppger att företagets appar och tjänster inte kommer att finnas förinstallerade på Huaweis nästa mobiltelefon. ”Ingen kommer att vilja köpa Mate 30”, säger en analytiker.

De amerikanska sanktionerna mot Huawei är på väg att få verkliga konsekvenser. Flaggskeppet Mate 30, med förväntad lansering i september, kommer inte att få tillgång till hela Googles samlade utbud av appar och tjänster.

Google har bekräftat för Reuters och The Verge att mobilen inte kommer att levereras med en licens för Google Mobile Services. Där ingår alltifrån enskilda appar som Chrome, Gmail och Youtube till Googles söktjänst och inte minst Google Play Store.

Läs mer: Här är tekniken i nästa generations operativsystem

Huawei kommer fortfarande att kunna använda sig av operativsystemet Android, eftersom kärnkomponenterna är öppen källkod, men alltså utan Google-tjänsterna. Det betyder att många av de funktioner som Android-användare ser som en självklarhet inte får finnas med på telefonen från start.

”Utan Google Services kommer ingen att köpa enheten”, säger analytikern Richard Windsor i en kommentar till Reuters.

Förra veckan fick amerikanska teknikföretag förlängd respit att samarbeta med Huawei trots sanktionerna i ytterligare 90 dagar. Dock gäller det bara stöd av befintliga produkter som lanserades innan en 16 maj. Eftersom Mate 30 är en helt ny produkt omfattas mobilen inte av undantaget.

Läs mer: Allt vi vet om Huawei Mate 30 Pro

Huawei har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna, men upprepar i en kommentar att det egenutvecklade operativsystemet Harmony OS skulle kunna vara en utväg om Android på sikt blir ännu svårare att använda sig av.

”Huawei kommer att fortsätta att använda Androids operativsystem och ekosystem om de amerikanska myndigheterna tillåter oss. Annars fortsätter vi utvecklingen av vårt eget operativsystem och ekosystem”, säger Huaweis talesperson Joe Kelly till Reuters.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt