Dramatik när Teknik-SM avgjordes

2000-04-13 14:49  
Segrarlaget från KTH.Teknik-SM är avgjort. Efter stor dramatik och med minsta möjliga marginal besegrade laget från Kungliga tekniska högskolan lagen från Chalmers och Uppsala inför en publik med 1000 teknologer i Linköping.

Ända in i det sista såg det ut som om Chalmers skulle avgå med segern. Men slutligen var det KTH som drog det längsta strået.

- Vi trodde inte att vi skulle vinna, säger Johannes Hjorth från KTH.

Till sista deltävlingen konstruerade lagen var sin robot av Lego. Roboten skulle själv manövrera genom en hinderbana, hämta en puck, och knuffa ner den i ett hål. Och just hålet blev Chalmerslagets öde.

- Uppsalas och KTHs robotar gjorde inget vettigt. Hade inte vi heller gjort något vettigt hade vi vunnit, säger Casper Ehrenborg från Chalmers lag som låg tre poäng före de andra innan robotkampen satte igång.

Roboten från Chalmers lyckades däremot hämta puckar och släpa till hålet. Oturligt nog för göteborgarna lyckades den inte hålla sig kvar på banan utan när det återstod några sekunder ramlade den själv ner i hålet. För det fick Chalmerslaget 5 minuspoäng och gjorde det gjorde KTH till slutsegrare.

- Det var lite snopet men sådana är ju reglerna, säger Casper Ehrenborg.

Betydligt gladare var laget från KTH som får åka till MIT Medialab i Boston och Cape Canaveral i Florida.

- Förhoppningsvis får vi se en raketuppskjutnig. Det är väl bland det tuffaste man kan vara med om, säger Johannes Hjorth.

Lag Chalmers får åka med en bit av resan, till MIT Medialab. Lag Uppsala får åka till Spanien och besöka en teknikby utanför Barcelona.

Hemligheten bakom lag KTHs framgång är ett väl sammansatt lag. Robert Johansson, Johannes Hjort och Gunnar Elvers läser alla teknisk fysik och har vana att lösa problem ihop från gemensamma laborationer i skolan.

I finalen fick deltagarna förutom att bygga legorobotar även uppskatta vikten på ett flygplan. Göra ett rapporteringssystem för en pumpreparatör och svara på teknikrebusar som professor Göran Grimvall knåpat ihop.

Teknik-SM anordnas av de tekniska högskolorna tillsammans med företrädare för näringslivet. Årets tävling var den första och tanken är att tävlingen ska bli årligen återkommande.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt