Domstol måste pröva FRAs teknikspaning

2008-12-10 14:07  

FRAs utveckling av signalspaningsmetoder ska omfattas av alliansens 15 ändringsförslag. Det uppger försvarsministerns pressekreterare Mikael Östlund till Ny Teknik i dag onsdag.

– Alliansens 15 punkter ska omfatta även FRAs utveckling av tekniska metoder för signalspaning. Så är sakläget, säger Mikael Östlund.

Han dementerar därmed uppgifter som framkom vid den debatt som Tidningsutgivarna anordnade i tisdags kring den nya signalspaningslagen och om innehållet i den tilläggsproposition, som ska komma i vår.

Statssekreteraren Håkan Jevrell uppgav under debatten att FRA fortsatt ska få rätt att bedriva signalspaning i syfte att undersöka den tekniska signalmiljön och utveckla metoderna för att hämta in försvarsunderrättelser.

–De bitarna kommer inte att försvinna, sa Håkan Jevrell.

Detta tolkades av åskådarna och panelen som att metodutvecklingen skulle vara frikopplad exempelvis reglerna om domstolsprövning, som ingår i alliansens 15 punkter.

Men de tillbakavisas nu bestämt av Mikael Östlund.

–Metodutvecklingen faller också in inom ramen för de 15 punkterna.Folk har uppfattat att detta skulle bli någon slags kryphål för FRA men så är det alltså inte.

Betyder det att FRA måste ha tillstånd av domstol varje gång de ska in undersöka den tekniska miljön i kablarna?

–Ja, säger Mikael Östlund, pressekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors.

Men kritiker bedömer att majoriteten av punkterna faller.

– FRA bedriver en systematisk metodutveckling som inte går att avgränsa. Det går inte att upprätthålla skyddet för enskilda. FRA kommer att fritt kunna ta del av innehåll i meddelanden när man samtidigt exempelvis utvecklar metoder för att knäcka nya krypton, säger en initierad bedömare.

Mer om: Teknikspaning FRA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt