Dollarregn över svenska Googleutmanaren

2015-01-15 16:42  

Malmöföretaget Mapillary, ett av Ny Tekniks 33-listeföretag, har överraskade fått uppbackning av det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia.

Mapillary startades 2013 av den internationellt välkände entreprenören och it-stjärnan Jan Erik Solhem. Hans första stora framgångsföretag var Polar Rose med en unik ansiktsigenkänningsteknik som lockade Apple att köpa hans företag.

Efter två år som anställd på Apple i San Francisco slutade han och flyttade hem till Malmö och startade karttjänstföretaget Mapillary, delvis med samma teknik som i Polar Rose.

Idén är att samla in bilder från varenda plats på jorden - långt mer än vad som finns i Google Street View. Och låta användarna göra jobbet.

Genom att använda Mapillarys app i en vanlig mobiltelefon i stället för en specialtillverkad utrustning har Mapillary kunnat bygga upp en stor ”community” som tar bilder på sin omgivning och skickar dem vidare till Mapillary.

- Vi anser att Mapillarys många användare genererar bättre och mer lockande bilder och täcker större områden än vad nuvarande karttjänster levererar, säger Roelof Botha, partner i Sequoia till den ansedda tekniksajten Tech Crunch.

Amerikanska Sequoia, som normalt inte satsar i Europa, går in med 1,5 miljoner dollar i det knappt två år gamla Malmöföretaget. I Sequoia-konsortiet finns också de Londonbaserade fonderna Playfair, Wellington och LDV Capital. Också en rad affärsänglar är med på tåget - James Currier, Taavet Hinrikus och Naval Ravikant.

 

 

  • NOMINERA TILL 33-LISTAN!

För åttonde året i rad utser Ny Teknik och Affärsvärlden de 33 hetaste unga teknikbolagen i Sverige. Nu behöver vi din hjälp att vaska fram de mest intressanta kandidaterna.

Gå in på 33-listans hemsida och fyll i uppgifterna i formuläret. Där kan du beskriva företagets innovation och motivera varför företaget höjer sig över mängden.

I morgon, fredagen den 16 januari är sista dagen att nominera, så vänta inte!

Anmäl dig till finalen!

Vinnarna av 33-listan presenteras under en stor och festlig final tisdagen den 14 april, på Münchenbryggeriet i Stockholm, med start klockan 17.

Anmäl dig til finalen här. Tryck på anmälningsknappen, där det går att anmäla sig kostnadsfritt både till de olika turnéstoppen och till finalen i Stockholm.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Sequoia Mapillary

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt