Digitalisering

”Dna-testet fick mig att djupandas i flera månader”

Kroppsnära sensorer och artificiell intelligens kommer att göra dig smartare, starkare och friskare, enligt digitaliseringsgurun Sara Öhrvall. Hon är aktuell med boken ”Ditt framtida jag” – och som gäst i podcasten ”Allt du behöver veta om ny teknik”.

Publicerad

När man läser Ditt framtida jag kommer man till en punkt när man inser att stolen kan komma att bli överflödig. Jag ska inte avslöja hur eller varför, men utöver att du kan lista ut det genom att läsa boken så kommer svaret i Ny Tekniks podcast Allt du behöver veta om ny teknik. I det här avsnittet gästas vi nämligen av författaren till Ditt framtida jag, Sara Öhrvall.

Öhrvall är till vardags digital expert på banken SEB. Tidigare har hon varit produktutvecklingschef med ansvar för nischbilar på Volvo Cars och har jobbat med digital transformation på Bonnier, bland mycket annat.

Med Ditt framtida jag tar hon dock chansen att nå ut till en ny publik. Hennes förhoppning är att makthavare ska ta del av den – och det borde vara obligatorisk läsning för dem kan jag tycka – men det här är en bok som alla som vill förstå vart vi är på väg kan ha nytta av.

Att kondensera teknikutvecklingen, och vad den kommer att innebära för individen och samhället, till ett antal hundra sidor är en herkulisk uppgift, men Sara Öhrvall har lyckats med det.

Prosan är inkluderande där det tekniskt komplicerade beskrivs på ett sätt som alla kan förstå. Som teknikreporter vet jag vilken utmaning det kan innebära, särskilt om man riktar sig till den breda allmänheten. I Ditt framtida jag avhandlas artificiell intelligens, teknisk singularitet och virtuell verklighet lika lätt och ledigt som vilket vardagligt ämne som helst.

Samtidigt hade den vunnit på att vara ännu mer personlig. När Öhrvall skriver om sitt eget dna-test är det en av få gånger det verkligen bränner till.

– Dna-testet fick mig att djupandas i flera månader, berättar hon i avsnittet och förklarar varför.

Boken är uppdelad i kapitel med titlar som smartare, starkare, vänligare, friskare och äldre. Denna förstärkning av våra egenskaper ska ske med kroppsnära teknik (eller till och med implantat), robotik och smarta algoritmer.

Både i boken och i podcastavsnittet är det uppenbart att Sara Öhrvall har en övervägande positiv syn på teknikutvecklingen. Samtidigt medger hon att det finns risker.

– Tekniken är bara ett redskap, den är vare sig god eller ond och saknar moralisk kompass. Det är vi människor som måste bestämma, säger hon.

Mycket kan nämligen gå fel. Data som individen kan använda för preventiv hälsa kan också gagna företag som inte borde ha tillgång till sådana uppgifter. I både demokratier och diktaturer kan den användas för att övervaka medborgarna, med alla deras fel och brister.

Dessutom kan man fråga sig om vi är på väg att skapa ett nytt klassamhälle, där ditt framtida jag – precis som nu – hänger på sociala och ekonomiska förutsättningar. Vad händer med dem som inte kan eller vill bli smartare och starkare med hjälp av ny teknik?

– Vissa kommer att känna att ”jag vill absolut inte förstärka mig”. Vad händer med dem när andra flyttar gränserna? Om du inte får det där jobbet om du inte har förstärkt dina förmågor?, frågar sig Sara Öhrvall.

Hon tycker att det är hög tid att vi börjar diskutera de här frågorna, att det är viktigt att många fler än i dag förstår möjligheterna och farorna med teknikutvecklingen. Och Ditt framtida jag kan bli ett utmärkt avstamp för ett sådant samtal.

Nyfiken på Ny Tekniks podcast?

Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts