DN vill locka till surf <br></br> med egen mobil

2007-12-12 09:17  
Nokia 6120 för DN

Dagens Nyheter lanserar tillsammans med Nokia och Telenor en mobil som är speciellt inställd för surf på DN:s mobilsajt. Användarna surfar gratis på dn.se. Det gäller dock inte tidningens webb-tv.

- Vi har tagit bort två barriärer som gör att folk inte i så stor utsträckning surfar på mobilen i Sverige. Nummer ett är att de inte vet hur man ska göra. Nummer två är att man vet inte vad det kostar utan kanske tror att det är dyrt, säger Johan Othelius, privatmarknadschef på Dagens Nyheter.

För att råda bot på detta har dn-mobilen en förprogrammerad knapp som tar användaren direkt till dn:s mobilsajt. Och för att hålla koll på kostnaden ingår fri surf på dn.se i abonnemanget.

Webb-tv ingår inte
Webb-tv på dn.se ingår dock inte. Johan Othelius förklaring är att tv-inslagen egentligen inte ligger på sajten utan hos en partner.

- Där varnar vi för att det kan dra iväg, säger han.

Eftersom tv genererar stora mängder data kan det bli dyrt i mobilen. Med Telenors abonnemang som följer med dn-mobilen, är dock kostnaden för datatrafik utanför dn.se begränsad till nio kronor om dagen, så länge man är i Sverige.

Utomlands måste användarna se upp. Den fria surfen bara gäller i Sverige och mobilsurf utomlands kan vara extremt kostsam. För webb-tv kan det handla om närmare 100 kronor per minut.

Initiativ från Dagens Nyheter
Initiativet till dn-mobilen kommer från Dagens Nyheter som under hösten inlett samarbeten med Nokia och Telenor.

Insatsen från Nokia är minimal eftersom många mobiler har en knapp som kan kopplas till webbläsarens startsida. Det handlar alltså om att leverera mobilen med dn.se som förinställd startsida.

Från Telenors sida gäller det att ha kontroll på när användarna är inne på dn.se, och inte ta betalt för den trafiken.

Turbo-3g
Själva telefonen är en turbo-3g-mobil, Nokia 6120. Endast prenumeranter på Dagens Nyheter får ta del av erbjudandet som innebär att man får mobilen utan kostnad vid tolv månaders bindning av abonnemanget.

Månadsavgiften är 199 kronor vilket man får ringa och sms:a för.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt