Disneys outsourcade IT-jobb fokus för USA-debatt

2016-03-15 15:27  
Bernie Sanders under valdebatt i Missouri. Foto: Timothy Tai / All Over Press

Uppsagda it-arbetare aktualiserar frågan om arbetsvisum

250 amerikanska uppsagda it-arbetare har kommit upp i primärsvalsdebatten i USA. It-arbetarna, som var anställda av Disney, ersattes av indiska it-arbetare genom outsourcing till andra företag förra året, efter att vissa av dem först tvingats att lära upp sina utländska kolleger. Fallet har blivit omdebatterat och har pekats ut som ett exempel på hur visumprogrammet H-1B kan fungera som ett sätt att ersätta amerikanska anställda. H-1B är ett visum som kan ge ett tillfälligt uppehållstillstånd för arbetare med speciell yrkeskompetens.

Förra torsdagen kom frågan om it-arbetarna upp under en debatt mellan republikanernas presidentkandidater. Marco Rubio, som tidigare inte sagt mycket om de uppsagda Disney-anställda, kritiserade hur stora it-konsultföretag använder visum för att ta in arbetskraft från framförallt Indien, och sa att systemet hotar amerikanska jobb om det missbrukas. Donald Trump, som har gjort till en av sina valfrågor att flytta tillbaka arbetstillfällen till USA, sade både att H-1B-programmen var skadliga och borde tas bort helt och hållet, samtidigt som han medgav att han själv använt sig av systemet: "Jag är en affärsman".

På den demokratiska sidan är Bernie Sanders kritisk till visumprogrammet, och var en av tio senatorer som förra året engagerade sig för att få till en utredning kring ett fall där företaget Southern California Edison drog ned på 500 it-tjänster och ersatte dem med entreprenörer från de två Indien-baserade bolagen Tata Consultancy Services (TCS) och Infosys. Hillary Clinton har däremot inte tagit upp frågan om visum specifikt, och i debatter har både hon och Sanders lagt fokus på en mer vittomspännande migrationsreform.

Disney försöker å sin sida få ett slut på den negativa uppmärksamheten. En talesperson hävdade nyligen att de återanställt 100 av de 250 uppsagda anställda, men uppgiften ifrågasätts av Sara Blackwell, advokat i Florida som företräder några av de före detta it-arbetarna i olika mål mot Disney som bland annat rör diskriminering och brott mot arbetsregler. Blackwell säger sig bara känna till två personer som har återanställts för it-jobb, och om fler har återanställts är det troligen för tjänster som att "sälja popcorn och ballonger".

Elsa Persson

Mer om: Outsourcing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt