Direktörerna darrar efter uppfinnardom

2004-02-02 08:57  
Nakamura

Uppfinnaren av blålasern, Shuji Nakamura, tog storslam när domstolen dömde hans arbetsgivare att betala 1,4 miljarder kronor i ersättning. Nu väntar direktörerna i Japans stora teknikföretag flera stämningar.

Shuji Nakamura
Nakamura har i flera år varit inblandad i en rättslig process rörande ersättningen för sin uppfinning av blålasern medan han arbetade för företaget Nichia.

Nichia var ett relativt litet företag innan Nakamura lyckades ta fram blålasern 1993. Företaget ersatte uppfinnaren med dryga 1400 kronor för insatsen. Sedan dess har företagets omsättning ökat sex gånger. Nichia är ett av tre företag som äger patenten till tekniken, som väntas ge än större intäkter den närmaste tiden när den används i dvd-apparater.

Nakamura är idag universitetsprofessor i Santa Barbara. Han inledde sin stämning mot Nichia med att kräva tillbaka rätten till sin uppfinning. Begäran avslogs i en rättegång 2002. Men domstolen ansåg att Nakamura borde ha rätt till större ersättning än han dittills hade fått, och både Nichia och Nakamura tog hjälp av revisorer för att räkna ut hur stor vinst uppfinningen kan tänkas inbringa.

Inte helt oväntat kom de olika bedömarna fram till helt olika belopp. Nakamuras revisorer kom fram till 18 miljarder kronor, Nichias experter anser att vinsten blir futtiga 100 miljoner kronor.

Domstolen påtalade att Nichia investerat omkring 20 miljoner kronor samt bekostat Nakamuras studier i USA, men ansåg att Nakamuras del i framtagandet av blålasern kan uppskattas till 50 procent.

Att Nakamura ersattes med 1400 kronor anses skrattretande. Nakamura fick av internationella kolleger öknamnet "slaven" när det framgick hur dåligt kompenserad han blivit för sin uppfinning.

Nu har en distriktsdomstol i Tokyo alltså tilldömt Nakamura 1,4 miljarder kronor i ersättning, men påpekar också att fallet är exceptionellt. Så stora belopp är inget som andra uppfinnare kan räkna med.

Det hindrar inte näringslivets toppar från att oroa sig över ersättningskrav från tekniker och uppfinnare. Dagen innan domen i Nakamurafallet föll tilldömdes en anställd vid Hitachi 11,5 miljoner kronor för en uppfinning han tagit fram. Själv hade han bara begärt 2,3 miljoner.

Sedan 1995, när en anställd vid Olympus gick till domstol för att få kompensation för en metod att förbättra kvaliteten videoskivor, har flera stora företag tvingats möta anställda eller före detta anställda i rätten i ersättningstvister.

En företrädare för Nichia säger till tidningen Asahi Shimbun att om den här utvecklingen fortsätter blir det omöjligt för japanska företag att ta risker och bedriva forskning.

En kommitté ska se över frågan om ersättningsnivåer och ändringar i den japanska patentlagstiftningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt