Din guide till podcast

2005-12-06 23:00  
En ny sorts radio

Med podcast-tekniken har du alltid med dig senaste utsändningen av radioprogrammen du gillar bäst, oavsett om det är vetenskapsnyheter eller musikradio från en annan världsdel. Ny Teknik har undersökt vilka program och webbplatser du behöver känna till.

Program och stationer hittar du längre ner på sidan.
Glöm tiden. Ställ bara in vilka program du vill lyssna på och lyssna sedan när du vill. Lyssna i datorn eller i din bärbara mp3-spelare. Pausa programmet när telefonen ringer. Podcasting är det nya revolutionerande sättet att sprida radio-program på.

Det hela började 2003 när några fristående programutvecklare tog fram ett skript för att till Apples program Itunes hämta hem mp3-filer från bloggar. Från Itunes synkades filerna över till Ipoden.
 
Först kallades det audioblogging, men snart föddes namnet podcast.
 
Namnet är en blandning av broadcasting (utsändning) och Ipod, namnet på Apples mp3-spelare.

Tekniken utnyttjar rss-formatet, ett format som är vanligt för att presentera nytt material på bloggar och nyhetssajter, där mp3-filen följer med som en bilaga.
 
Nu finns det massor av liknande program som egentligen är specialgjorda rss-läsare där mp3-filen står i fokus. Ljudkvaliteten blir bra, och en stor hårddisk rymmer fler program än man hinner lyssna på.

Metoden påminner om AvantGo som kom i slutet av 1990-talet och gjorde det möjligt att få med sig senaste nytt från nättidningarna till handdatorn. Numera kan många handdatorer surfa i realtid med gprs eller 3G, samt wap. Därför är det lätt att misstänka att även radion kommer att bli åtkomlig "live" när mobila spelare i framtiden oftare kopplas upp mot trådlösa nätverk på allmänna platser.

Itunes 6 från Apple är utan tvekan det mest kompletta av dagens program. Det har en sökfunktion för att hitta kanaler, tankar hem valda program, spelar upp dem i datorn och synkar över programmen till en bärbar mp3-spelare av det egna märket Ipod.

Har man någon annan modell av mobil spelare så verkar det genomgående vara manuell överföring via Utforskaren i Windows eller Finder i MacOS som gäller.
 
Det finns dock flera fristående hobbyframställda program som löser problemet. Ett exempel är BadApple ( www.badfruit.com).

Det är en stor fördel att kunna spela upp alla sina vanliga musikfiler, lyssna på webbradio och cd-skivor med samma program som spelar upp podcast-kanalerna.

Andra program är mera specialinriktade på att bara bevaka och ladda hem ljudflöden till datorn. Juice, Doppler och RSSradio är exempel på sådana program. Däremot kan de inte spela upp programmen i datorn som Itunes 6 kan.

Program för att samla in och spela upp

Juice 2.2
(tidigare iPodder)
http://juicereceiver.sourceforge.net
Pris: gratis .
Typ:
program för att hämta radioprogram med.
OS: MaxOSX 10.3, Windows 2000/XP.

Doppler 2.0
http://www.dopplerradio.net
Pris: gratis.
Typ: program för att hämta radioprogram.
OS: Windows 2000/XP.

Itunes 6
http://www.apple.com/itunes
Pris: gratis.
Typ: program för att hämta och spela upp radioprogram.
OS: MaxOSX 10.3, Windows 2000/XP.

RSSradio 1.2
http://www.dorada.co.uk/
Pris: gratis (för fem kanaler, 15 euro för full version).
Typ: program för att hämta radioprogram.
OS: Windows 2000/X.

Stationerna du inte får missaHitta rätt kanaler

Hos en uppsjö av podcastportaler finns tusentals radiostationer att tanka hem. Dessa portaler lever på att det är så svårt att hitta bland alla valmöjligheter. Med hjälp av kategoriindelning eller nyckelordsökning blir det lättare att hitta bland alla kanaler i portalens register.

För svenska radiostationer finns portalen Podradio. Där sätts etiketter på de olika programmen. Sedan kan man leta i ett så kallat etikettmoln, en samling ord där de mest populära etiketterna skrivs med större stil.

Sveriges Radio erbjuder podcast för cirka 20 av sina radioprogram. Via webbplatsen www.sr.se hittar man respektive kanal och vilken länk det är till podcastflödet.

Bland utländska portaler är Indiepodder en av de mest omfångsrika när det gäller kategorier och kanaler. Bland de andra stora finns PodcastAlley, Odeo, iTunes, PodcastPickle och Digital Podcast. Se länklistan uppe till höger.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt