Digitala bagagetaggar ska minska flygstressen

2019-07-02 13:48  

En komplett check-in hemifrån – med bagage-taggar och allt. Det är vad British Airways nu utlovar i takt med digitaliseringen.

Den som påstår att det är kul att checka in på flygplatsen ljuger nog. För de som reser lätt är det inga problem att göra det hela i förväg på nätet eller via mobilen. Men för de som har bagage är det värre. I bästa fall har flygbolaget automater för att skriva ut bagagetaggar – i många fall blir det att stå och köa.

Men lagom till semestern utlovar i varje fall British Airways att de som vill vara digitala – ska få vara det. Flygbolaget har ingått partnerskap med Viewtag, en återanvändbar elektronisk bagageetikett.

Systemet fungerar så att på väskan sätts en plastbricka med RFID-teknik samt skärm. Som passagerare skickar man flyginformationen till brickan på väg till flyget – och när man väl kommer dit är det bara att lämna bagaget vid lämpligt inlämningsställe. 

– Genom att låta passagerare överföra sin information digitalt innan de kommer till flygplatsen, så reduceras incheckningstiden till några sekunder säger RIck Warther i ett uttalande.

Läs mer: Ericsson nyckelspelare i ny 6g-satsning

Utöver att bagaget får rätt adressetikett – kan ägaren även följa sin väska på dess väg mot bagageutrymmet. Varje etikett ska kunna gå att återanvända mer än 3 000 gånger och för närvarande är systemet godkänt i 63 länder.

Men även om det låter härligt att den manuella hanteringen nu kan väljas bort – sker det till ett pris. British Airways har börjat sälja de elektroniska taggarna för 63 pund styck. Och frågan är om plasttaggarna verkligen klarar av den hantering vissa väskor utsätts för vid lastningen.

Fotnot: Utöver British Airways har även Qatar Airways godkänt Viewtag. Därtill finns det liknande system som används av Austrian, Lufthansa och Swiss. Lyxtillverkaren Rimowa har även en lösning med integrerade digitala bagagetaggar.

Se British Airways film:

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt