Digital ö såld för 170000 kronor

2004-12-15 14:14  
Ö för 170000

Göteborgsföretaget Mindark PE har sålt en virtuell ö för motsvarande 170 000 kronor. Köparen är en 22-årig Sydneybo och en av pionjärspelarna företagets onlinespel Project Entropia. Han ser köpet som en god investering.

Om det ändå var på riktigt...
Ön som sägs vara mycket centralt placerad i spelvärlden och möjlig att sälja vidare, hel eller i delar, har legat ute i en aktion på företagets sajt sedan i slutet av augusti.

När auktionen stängde igår stod enligt Mindark 22-årige David Storey från Australien som vinnare. Till sajten Experience Gaming säger han att han tror att den här typen av investeringar kommer att bli vanliga i onlinevärldar i framtiden.

Affären är den största hittills i Mindark PEs onlinespelsvärd, och sägs vara en av de största i liknande spel överhuvudtaget. Till skillnad från många andra spelföretag så uppmanar Mindark spelarna att handla med virtuella föremål i spelet. Spelets egen valuta, PED, har en fast växelkurs gentemot den amerikanska dollarn.

Spelarna kan sätta in riktiga pengar i spelet, men det är också möjligt att ta ut spelpengarna som amerikanska dollar igen. Om David Storey tjänat ihop sina pengar genom att spela spelet, eller om han satt in riktiga dollar vill Marco Behrmann, ansvarig för kontakten med spelets användare på Mindark, inte berätta.

- Men han har varit med i spelet i flera år. Han ser potentialen och att detta är en del av den ny-nya-ekonomin. Den stora allmänheten har lite svårt att förstå handeln med virtuella varor men det är samma sak som att köpa musik. Det är inte cd-skivan, en bit plast, utan ljuden och upplevelsen du betalar för.

Marco Behrmann säger att omsättningen i spelet motsvarar drygt 250 miljoner kronor per år. Mindark PE själva omsatte dock bara strax under fem miljoner kronor under 2003. Den som investerar i Project Entropia är beroende av att Mindark PE fortsätter att driva den virtuella världen, och har pengar att betala ut, för att omvandla sina spelpengar till riktiga slantar.

Mindark PE bildades för att driva Project Entropia efter att det bolag som ursprungligen utvecklat spelet satts i konkurs

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt