Det Verizon gjort är ”sannolikt” olagligt i Sverige

2016-03-08 13:21  
Jeanette Kronwall Foto: PTS

Amerikanska operatören Verizon har spårat sina kunders surfvanor utan att be om tillstånd. ”Detta skulle troligtvis anses olagligt enligt svensk rätt”, säger Jeanette Kronwall på PTS.

Den amerikanska mobiloperatören Verizon Wireless, som i hemlighet följt sina kunders surfvanor i flera år, utan att informera och få samtycke från sina kunder, har nått en förlikning med FCC, den amerikanska varianten av PTS, Post- och telestyrelsen.

Verizon Wireless ska nu böta 1,35 miljoner dollar, ungefär 11 miljoner kronor. Det rapporterade Ny Teknik om tidigare i dag.

– Enligt svensk rätt skulle Verizon troligtvis inte ha fått göra så, utan att först ha informerat om detta och fått ett samtycke från användaren, säger Jeanette Kronwall, på PTS, och hänvisar till lagen om elektronisk kommunikation, 6:18.

Jeanette Kronwall vill ha med ordet "troligtvis" eftersom hon egentligen inte ska uttala sig i ett enskilt fall. I egenskap av myndighet kan hon bara uttala sig i ett enskilt fall inom ramen för tillsyn.

PTS utreder sedan snart två år om 16 olika "tillsynsobjekt" följer den lagen, och främst hur samtycket inhämtas från kunderna. "Tillsynsobjekten" är de webbsajter som listas i rutan nedan; allt från Svd till Blocket. Men ingen mobiloperatör finns med.

– Nej, men vi har försökt täcka in olika verksamheter, Jeanette Kronwall, som hoppas att PTS är klar med översynen under våren.

Google och Facebook bygger hela sin verksamhet på att spåra sina användares surfvanor, och sälja delar av informationen vidare till andra bolag.

– Och det är tillåtet. Det som lagen kräver är att kunderna först informeras och ger sitt samtycke, säger Jeanette Kronwall.

Sajter som granskas av PTS

SvD

Göteborgs-Posten

Expressen

Nyheter24

Viaplay

SVT

Västtrafik

SJ

Nordea

Swedbank

Cdon

Blocket

Familjeliv

SLL (Stockholms läns landsting)

Uppsala kommun

Försäkringskassan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt