”Det kommer göras analyser av hotbilden”

2015-06-16 14:45  

Ehälsomyndigheten är inte orolig för säkerheten. – Leverantören ska hela tiden analysera den befintliga och den kommande hotbilden, säger Eva Leach Elfgren, ansvarig för ”Hälsa för mig” på Ehälsomyndigheten.

Eva Leach Elfgren bemöter synpunkterna kring informationssäkerheten vad gäller ”Hälsa för mig”, genom att hänvisa till Ehälsomyndighetens kontrakt med Capgemini.

– Leverantören Capgemini och samtliga underleverantörer ska enligt avtalet följa svensk lag. Man ska följa de krav som finns i lagstiftningen, även vad gäller personuppgiftshanteringen.

Microsoft, som levererar plattformen, måste ibland lämna ut information i molntjänster till amerikanska myndigheter om det finns ett domstolsbeslut eller en order. Det framgår av bolagets hemsida.

Eva Leach Elfgren hänvisar dock till att såväl Capgemini som Microsoft anslutit sig till Safe Harbor-principerna som USA och EU ställt upp.

– Därigenom åtar de sig att uppfylla kraven i personuppgiftslagen även för hantering av svenska personuppgifter, oavsett var informationen lagras. Microsoft har också gjort andra åtaganden.

Ehälsomyndigheten vet inte i dag hur många appar som kommer att ansluta sig. Bara i butiken App-store uppges det finnas runt 40 000 hälsorelaterade appar.

Apparna får åtkomst till hälsodata bara om användaren vill det, betonar hon.

– Det som du kommer godkänna är de informationsmängder, exempelvis dina blodtrycksresultat, som appföretagen frågar om, säger Eva Leach Elfgren.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt