Digitalisering

Det kan industrin vinna på att flytta till molnet

It har tidigare varit en supporttjänst för industrin. Men nu kopplas det ihop med automation och produktionsteknik och blir en strategisk fråga för företagen. Då finns fördelar med molntjänster, men få företag använder sådana i dag. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Tillverkningsindustrin har hamnat på efterkälken när det gäller molntjänster, men nu går utvecklingen snabbt framåt. Och det finns många skäl för industrin att utnyttja molnet.

Publicerad

Enligt en undersökning som it-tjänstföretaget Tieto lät göra tidigare i år saknar vart femte svenskt industriföretag helt molnlösning. Drygt 4 procent av branschens it-budget läggs på molntjänster mot 6 procent för alla svenska företag.

– Industrin är sist ut på det här. Historiskt har it inom industrin inte varit en del av verksamheten, utan ett slags supportfunktion. I ett läge med global konkurrens och pressad ekonomi har industrin effektiviserat kärnverksamheten men inte it, säger Johan Schelin som är säljansvarig på Tieto för molntjänster till industrin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här