Det här gör svenska Google på sin ”fria tid”

2012-10-25 10:03  

Den självkörande bilen togs fram av Google-anställda på den tid de får utveckla ”vad de vill”. Men vad har de på Google i Sverige gjort för egna projekt? Lite av varje, visar det sig.

Säg Google, och de flesta ingenjörer har hört att de anställda på sökjätten får använda 20 procent av sin tid till ”fria projekt”.

Riktigt så är det inte, men nästan. Google har sedan länge tumregeln ”70-20-10”, och det betyder att de anställda kan jobba:

  • 70 procent av sin tid med Googles kärnverksamhet.
  • 20 procent av sin tid med nytänkande relaterat till kärnverksamheten.
  • 10 procent av sin tid med saker som ligger helt utanför.

Googles självstyrande bil tillhör den senare kategorin. Medan produkter som G-mail, Google News, Adsense och Orkut kan läggas in i ”Nytänkande relaterat till kärnverksamheten”, alltså de 20 procenten.

Vad har ingenjörerna på Google i Sverige tagit fram på sin ”egna tid”?

I Stockholm jobbar numera 50 ingenjörer.  En del, men inte alla, lägger 20 procent av sin arbetstid på helt egna idéer. 

När Ny Teknik undrade vilka idéer de svenska ingenjörerna jobbat med under sin ”fria arbetstid” fick vi tre exempel:

1. Tagit fram Googles videokonferenstjänst för vanliga datorer.

Hangouts är Googles videokonferenstjänst. Tidigare krävdes en speciell hårdvara från en videokonferensleverantör. Men ingenjörer i Sverige har tagit fram en lösning som gör att Hangouts kan köras på vanliga datorer utan speciell hårdvara.

2. Hjälpt  ”The Data Liberation Front” i Chicago med strategiarbete.

The Data Liberation Front är ett projekt initierat av ett gäng ingenjörer på Google. Deras mål är att  göra det enklare för användare att flytta sina data till – men också från - Googles produkter. De säger sig vilja ”frigöra” alla Googles produkter.

3. Arbetat med Capsicum

Capsicum har utvecklats på University of Cambridge Computer Laboratory, med stöd från Google, och ambitionen är att göra internet säkrare.  Det brukar beskrivas som en virtualiseringsmetod för att höja säkerheten kring systemanrop på ett operativsystem.

Mer om: Karriär Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt