Det här är kungen av fjärrkontroller

2009-03-03 23:00  

Hyser ditt soffbord ett mindre berg av fjärrkontroller? Så ska det inte vara längre, om Logitech har något att säga till om med universalfjärren Harmony 1100.

För att vara enkel måste Harmony 1100 vara avancerad. Den ersätter nämligen inte bara fjärrkontroller, den förenar dem.

Om du sätter dig i soffan och vill titta på en blurayfilm trycker du på "Titta på film". Då slås tv:n på och får rätt kanal, blurayspelaren startar och hembioanläggningen startar och byter till rätt kanal. Tryck på "Play" och njut.

När du sedan vill titta på digital-tv trycker du på "Titta på tv". Tv:n byter kanal, digitalboxen startar, och blu-rayvideon och hembioanläggningen stängs av. Nu styr du digitalboxen från fjärrkontrollen. Hur enkelt som helst. Men för att komma till himmel nummer sju måste du passera de sex första.

Harmony 1100 ersätter upp till 15 fjärrkontroller, och kan med hjälp av makron utföra knappsekvenser som inkluderar allihop. Det mesta av jobbet gör du på datorn.

Först måste du installera programvara och skapa ett konto på Harmonys webbplats och registrera fjärrkontrollen. Detta för att få tillgång till databasen med fler än 225?000 apparater från 5?000 tillverkare.

Sedan ansluter du fjärrkontrollen till datorn, och via webbplatsen talar du om vilka apparater du vill styra.

I makron bestämmer du därefter steg för steg vad fjärrkontrollen ska göra, som i de inledande exemplen.

Till slut laddas all information och makron över till fjärrkontrollen, och har du gjort allt rätt blir tillvaron himmelskt enkel. Men trots guiderna får du räkna med att finslipa en del innan allt fungerar som det ska.

Hårdvarumässigt är Harmony 1100 full av fiffiga detaljer. Den stora pekskärmen är helt okej. De vanligaste funktionerna, till exempel ändra volym och styra i menyer, har riktiga knappar som komplement till skärmen.

Fjärrkontrollen är rörelsekänslig, så om du lägger den på bordet stänger den av sig för att spara ström. Petar du på den eller lyfter upp den tänds den igen, redo att användas.

Harmony 1100 är fjärrkontrollernas Bentley. Den kostar en förmögenhet, med fjärrkontrollmått mätt, och det märks varför, när man använder den.

Logitech Harmony 1100

* Ersätter upp till 15 fjärrkontroller.

* Pris: 5?000 kronor.

* Skärm: 3,5 tum pekskärm.

* Styrning: IR och RF.

* Databas: fler än 225?000 apparater från 5?000 tillverkare.

Vasst

* Snygg.

* Lättanvänd.

* Smarta lösningar.

Kasst

* Dyr.

* Kan vara trasslig att konfigurera.

* Fingeravtryck på skärmen.

Gott om billigare alternativ

* Sweex IA120.

Pris: 200 kronor.

* Philips SRM7500.

Pris: 1?200 kronor.

* Sony RM-VL600T.

Pris: 450 kronor.

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt