Deras Kickstarter-telefon lever i molnet

2016-02-23 09:52  

MWC 2016. Med automatisk uppkoppling till molnet ska minnet i Nextbits The Robin räcka för evigt. Eller i alla fall nästan.

Amerikanska Nextbit kommer till Mobile World Congress med en rejäl succé från gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter i bagaget. Det som lockat 3 600 personer att hosta upp tillsammans drygt 1,3 miljoner dollar är mobiltelefonen The Robin. Telefonen bygger på Googles operativsystem Android, men har till skillnad från en vanlig Androidmobil en inbyggd koppling till en molntjänst hos Nextbit. Så fort telefonen är ansluten till ett trådlöst nätverk och till ett vägguttag börjar The Robin att ladda upp bilder och appar till molntjänsten för att ta backup.

Det låter ungefär som Googles system för backup till företagets molntjänst Drive eller som Apples Icloud. Men enligt Scott Croyle som är chefsdesigner och produktchef på Nextbit är skillnaden stor.

– I andra telefoner kommer du åt moltjänsterna via speciella appar. Vi har byggt in molntjänsten på operativsystemnivå. Det betyder att du som användare inte behöver bekymra dig om var dina bilder lagras, säger han.

Han och resten av grundarna bakom Nextbit har en gedigen bakgrund från att utveckling av Androidtelefoner från Google och ifrån mobiltillverkaren HTC. Med The Robin vill de rätta till några av de fel som de tycker finns på vanliga Androider.

– Och kanske skapa några nya, skrattar Scott Croyle.

Från början ville grundarna ta fram en mobil som fungerade med all information lagrad bara i molnet ungefär som en Chromebook. Men det var tekniken inte mogen för.

– Det finns inte snabb LTE-uppkoppling överallt ännu, säger Scott Croyle.

I stället har The Robin fått ett traditionellt minne i telefonen. När det börjar ta slut tas gamla bilder och appar som inte använts på länge bort från mobilen och finns bara kvar i molnet.

I mobilen bli det kvar en lågupplöst version av bilden och av apparna något som Scott Croyle kallar skuggappar. När du vill använda en app du inte använt på länge trycker du på skuggappen i menyn. Då laddas appen hem igen och konfigureras på samma sätt som när telefonen plockade bort den.

Samma sak gäller för bilderna. Om du vill öppna eller zooma i en bortplockad bild så laddas den automatiskt ned till mobilen igen.

– Vi har som en kö i telefonen där sådant som inte använts på länge plockas bort, säger Scott Croyle.

Han tror att telefonen kommer att tilltala den som kanske inte har råd att köpa en mobil med mycket minne.

Trots den smarta minneshanteringen tror han inte att det är först och främst den som kommer att locka köpare till The Robin.

– Det är snarare designen. Folk vill ha en förändring och är trötta på designen på hårdvaran i dagens mobiler.

The Robin säljs bara via nätet ännu så länge.

 

  

Läs fler nyheter från Mobile World Congress här

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL