Deras algoritm kan förutspå datorhaverier

2013-03-14 06:50  
Matias Cuba, Göran Sandahl och Johan Gustafsson på Unomaly har tagit fram en algoritm som kan upptäcka avvikelser i ett it-system långt innan de har hunnit orsaka några driftsstörningar. Foto: Jörgen Appelgren

Driftsproblem med it-system kan kosta stora pengar. Stockholmsföretaget Unomaly utvecklar ett verktyg för att upptäcka potentiella problem tidigt och även kunna säga vad de beror på.– Vår teknik lär sig vad ett it-system gör när allt är som det ska och varnar när något av­viker, säger företagets teknikchef Göran Sandahl.

Unomalys grundidé är enkel. Alla it-system kan i dag producera stora mängder loggdata. Och den som vet vad loggfilerna ska innehålla under normal drift kan också se när något oväntat dyker upp. Utmaningen är att loggfilerna är stora, komplexa och ostrukturerade.

Unomaly tar sig an problemet med en patensökt algoritm som på egen hand lär sig vad som är normalläget i det övervakade systemet.

– Vi kan visa att alla it-system har en loopande karaktär. Vissa saker ska hända varje minut, andra någon gång i timmen eller bara någon gång per vecka. Under två veckors tid samlar vi in data för att skapa en baslinje, och sen kan vi börja övervaka, säger Göran Sandahl, som grundat företaget tillsammans med Johan Gustafsson.

Eftersom algoritmen är självlärande låter man de system som ska övervakas producera loggfiler med största möjliga innehåll. Ju mer data som finns att jobba med, desto bättre blir resultatet.

– Det innebär bland annat att avvikelser går att upptäcka långt innan de har hunnit orsaka några drift­störningar. Små saker som man normalt inte bryr sig om kan vi identifiera som ett potentiellt problem.

Hur skiljer sig er övervakningsteknik från andra lösningar?

– Andra verktyg baseras i huvudsak på tröskelvärden och regler. Men det innebär att man på förhand måste veta vad man letar efter. När Unomaly lärt sig vad baslinjen för ett it-system är, då kan den rapportera alla avvikelser från den. Unomaly är också bra på att lokalisera orsaken till driftstörningen, genom att se samband mellan data i olika logg­filer.

Unomaly grundades 2010 och omsatte i fjol 1,1 miljoner kronor. Planen är en Europalansering under året, och en satsning i USA under 2014.

Hur ser konkurrensen ut?

– Vi är unika i det vi gör och det blir väldigt få frågor om andra lösningar när vi träffar potentiella kunder. Men vi är med och strider om samma budget som många andra.

Unomaly

Gör: Självlärande övervakningsteknik för stora it-system.

Grundat: 2010.

Ort: Stockholm.

Anställda: 5. Planen är att vara 17 före årets slut.

Omsättning 2012: 1,1 miljoner kronor.

Resultat 2012: –300 000 kronor.

Riskkapital: 3,8 miljoner kronor.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt