Delad kommunikation ska ge driftsäkrare tågtrafik

2016-06-20 18:00  
Delad kommunikation ska göra tågtrafiken mer driftsäker. Foto: TT

Nu ska tågoperatörerna och teleoperatörerna kunna dela kommunikationssystem vilket bland annat ökar driftsäkerheten i tågtrafiken.

– Det är viktigt för att både mobiltrafiken ska kunna fungera och att tågtrafikens behov av kommunikationer ska kunna lösas samtidigt, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

TT: Det är en fråga om driftsäkerhet?

– Ja, precis, svarar hon.

Problemet har varit att frekvenserna i mobiloperatörernas 4G-nät längs järnvägarna kunde ge störningar i järnvägens kommunikation – exempelvis mellan lokförare och trafikledning. Farhågor hade lyfts om att ett totalstopp i tågtrafiken hotade. Men sedan en styrgrupp med representanter från tåg- och mobiloperatörerna, myndigheter och departementet tillsattes har nu frågan lösts, från och med den 1 juli.

Enligt regeringen var Post- och telestyrelsens (PTS) beslut i maj i fjol avgörande. Då bestämdes att tidpunkten för när mobiloperatörerna får använda näten för mobilt bredband fullt ut skulle senareläggas till den 1 juli 2016.

Regeringen har också bidragit med pengar för inköp av utrustning som skyddar tågens kommunikationssystem från att störas av mobiltrafiken.

– Där har vi skjutit till 120 miljoner kronor till tågoperatörerna för att köpa och montera den tekniska skyddsutrustning som behövs, säger Johansson.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Tågtrafik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt