Delad kommunikation ska ge driftsäkrare tågtrafik

2016-06-20 18:00  
Delad kommunikation ska göra tågtrafiken mer driftsäker. Foto: TT

Nu ska tågoperatörerna och teleoperatörerna kunna dela kommunikationssystem vilket bland annat ökar driftsäkerheten i tågtrafiken.

– Det är viktigt för att både mobiltrafiken ska kunna fungera och att tågtrafikens behov av kommunikationer ska kunna lösas samtidigt, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

TT: Det är en fråga om driftsäkerhet?

– Ja, precis, svarar hon.

Problemet har varit att frekvenserna i mobiloperatörernas 4G-nät längs järnvägarna kunde ge störningar i järnvägens kommunikation – exempelvis mellan lokförare och trafikledning. Farhågor hade lyfts om att ett totalstopp i tågtrafiken hotade. Men sedan en styrgrupp med representanter från tåg- och mobiloperatörerna, myndigheter och departementet tillsattes har nu frågan lösts, från och med den 1 juli.

Enligt regeringen var Post- och telestyrelsens (PTS) beslut i maj i fjol avgörande. Då bestämdes att tidpunkten för när mobiloperatörerna får använda näten för mobilt bredband fullt ut skulle senareläggas till den 1 juli 2016.

Regeringen har också bidragit med pengar för inköp av utrustning som skyddar tågens kommunikationssystem från att störas av mobiltrafiken.

– Där har vi skjutit till 120 miljoner kronor till tågoperatörerna för att köpa och montera den tekniska skyddsutrustning som behövs, säger Johansson.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt