De ser ätpinnar som bästa lösningen för paketroboten

2021-07-18 13:00  
Genom att pinnarna är runda och symmetriska kan man använda en mycket enklare algoritm. Foto: Dextrous Robotics

Ska robotarmen hämta paketet med en gripklo eller en sugkopp? Dextrous Robotics valde istället ätpinnar – en lösning med större precision än konkurrenterna.

Autonoma paketbilar är redan under utveckling, och näthandelns giganter drömmer givetvis om att få bort människan helt ur ekvationen och ersätta oss med paketrobotar. Våra fem fingrar är svårslagna, men det presenteras ständigt nya substitut för den mänskliga handen – allt från mekaniska kopior med känsliga fingertoppar, till tentakler inspirerade av bläckfiskarmar.

Nu rapporterar IEEE Spectrum att Dextrous Robotics visar upp ett ovanligt enkelt alternativ. Det handlar om uppskalade ätpinnar. Om du tycker att lösningen känns klumpig så ska man betänka att en person som är van vid att använda ätpinnar kan plocka ut ett enda riskorn, likaväl som att lyfta och vända på föremål som är stora i relation till själva pinnen.

Pinnarnas riktning och tryck styrs i sin tur av två mer konventionella robotarmar, och hela uppsättningen tar lite utrymme i anspråk. Startupen bakom tekniken har sin bas i Memphis, Tennessee. Dextrous Robotics lösning är främst avsedd för urlastning av paketbilar, men skulle även kunna ta på sig mer avancerade förflyttningar.

Läs mer: Här är ”kackerlacks-roboten” som tål att krossas

Att flytta undan paketen behöver inte kräva en avancerad manöver, utan det kan räcka med en liten knuff. Och jämfört exempelvis med lösningar som använder sugkoppar så erbjuder pinnarna lång mer precision.

Genom att pinnarna är runda och symmetriska kan man använda en mycket enklare algoritm. Det är givetvis en utmanande uppgift att ta fram mjukvaran som ska imitera människans fingerfärdighet – Dextrous Robotics tror sig dock ha ett system som kan låta dem utveckla en färdig produkt snabbare än konkurrerande lösningar.

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt