De nya parhästarna

2015-11-11 14:43  

Ericsson och Cisco i historiskt partnerskap.

I måndags presenterade Ericsson och Cisco ett partnerskap "för att skapa framtidens nätverk". Det är en viktig händelse i båda bolagens historia. Tillsammans hoppas de två få snabbare snurr på tillväxten och innovationstaken. En sammanslagning av den typ som Nokia är på väg att göra med Alcatel-Lucent hade sinkat förändringstakten, resonerar bolagen, eftersom det krävt ett godkännande av olika regleringsmyndigheter.

Ericsson blir återförsäljare av Ciscos routrar, vilket varit en av företagets svaga punkter. På sikt räknar Ericsson också att få Ciscos hjälp att komma in hos andra kunder än operatörer.

Cisco får genom partnerskapet tillgång till Ericssons mobilkunnande och det globala servicenät som företagskunderna efterfrågar.

Tillsammans ska de dessutom erbjuda lösningar som innehåller allt från 5g och ip-teknik till molnlösningar, datacenter och prylarnas internet (IoT). De ska också arbeta på ett gemensamt initiativ vad gäller virtuella nät (NFV) och "appar" för mobilnätet (SDN).

Samarbetet innebär bland annat att Ericsson kommer att kunna erbjuda snabbare data, snabbare video till smartphones och till fler smartphones, enligt Ericssons vd Hans Vestberg.

Båda bolagen räknar med att samarbetet ska ge ökad försäljning på ungefär 8 miljarder kronor vardera 2018. Ericsson förutspår dessutom synergieffekter på en miljard kronor samma år.

Tillsammans har de båda bolagen 56 000 patent, 48 000 anställda inom forskning och utveckling.

Mer om: Cisco Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt