De nya digitalboxarna <br></br>börjar säljas i sommar

2008-03-28 13:48  

Den nya digitala tv-tekniken mpeg4, som får premiär i Sverige i höst, kräver en ny sorts digitalbox. Tv-bolaget Boxer har hittills godkänt en mpeg4-box men kommer nu att öka takten.

- Vi räknar med att börja sälja abonnemang och boxar till sommaren. Men vi vet ännu inte riktigt när de nya mpeg4-kanalerna kan börja sändas. Först måste det sjätte sändarnätet, där de ska ligga, börja byggas, säger Johan Bobert, informationschef på Boxer.

Kungsbackaboxen klar
Boxer har redan godkänt Kungsbackaföretaget Dilogs mpeg4-box DT-435 HD, men väntar nu en strid ström av ansökningar från världens alla elektronikföretag till sitt labb som ska testa och godkänna boxarna innan Boxer tar in dem i sitt sortiment.

- Tekniken finns redan. Både Norge och Frankrike sänder med mpeg4 och i Danmark, där Boxer häromveckan fick operatörstillstånd, kommer vi enbart att ha mpeg4, säger Johan Bobert.

Bara sex kanaler med nya tekniken
De nya boxarna blir bara intressanta för dem som vill se de nya tv-kanaler som i går fick tillstånd att sända över det digitala marknätet i Sverige.

Åtta nya rikskanaler fick tillstånd, men bara sex kommer att sända med den nya komprimeringstekniken mpeg4 – Discovery Science, Jetix, National Geographic Channel, Showtime, TV1000 och Viasat Sport 1.

Dessutom kom ytterligare nio regionala/lokala kanaler in i det digitala marknätet.

Totalt fick 54 tv-kanaler tillstånd att sända i det digitala marknätet fram till april 2014.

48 kanaler kvar för den gamla boxen
- För alla övriga kanaler i det digitala marknätet räcker det med den gamla mpeg2-boxen. Visserligen ska tv-bolagen förbereda sig för en övergång till mpeg4, men vi vet i dag inte när det blir, säger Johan Bobert.

De två andra nya kanalerna, TV4 Sport och Comedy Central, sänder med den gamla mpeg2-komprimeringen och kan alltså ses med de gamla boxarna.

Teracom måste bygga ut nätet
Boxers ambition är att kunna sälja programpaket och boxar för de nya mpeg4-kanalerna i sommar eller tidigt i höst, men Johan Bobert säger att det är en komplicerad förhandlingsprocess där Boxer ska komma överens med programbolagen och få igång med tillverkarna av utrustning.

En gissning är att det kommer att starta med Nackasändaren, som täcker stora delar av Mälardalen tillsammans med sina två slavsändare i Södertäljer och Norrtälje.

Men Teracom har totalt 54 stora sändare och uppemot 500 slavsändare som ska anpassas innan hela Sverige kan använda sig av den nya tekniken och få tillgång till de nya kanalerna.

Ingen gräddfil för HD-tv
I den här omgången blev det ingen gräddfil för HD-tv. Högupplöst tv tar för stor plats. Den höga bildupplösningen gör att en enda HD-tv-kanal slukar lika mycket utrymme som fem vanliga kanaler.

Det blir sannolikt en sjunde "mux" senare som tar hand om HD-tv i det digitala marknätet. Då blir det en ny ansökningsomgång.

Läs Radio- och TV-verkets pressmeddelade här.

Läs här detaljerade beskrivning av de 54 kanaler som får sända i det digitala marknätet.

10 kanaler mot 7 i det gamla

I går blev det klart vilka tv-kanaler som får sända i de nya, sjätte sändarnätet - ”sjätte muxen” - som öppnas för sändningar med den nya komprimeringstekniken mpeg4.

Åtta nya rikskanaler och nio lokala/regionala kanaler fick sändningstillstånd i det digitala marknätet.

Samtidigt fick alla de gamla kanalerna i marknätet sina tillstånd förlängda till och med mars 2014.

Totalt har nu 40 nationella och 14 lokala tv-kanaler tillstånd att sända i det digitala marknätet fram till och med mars 2014.

Den nya tekniken gör att det ryms 10 kanaler i en ”mux” mot sju med mpeg2-komprimering. Med den gamla analoga överföringstekniken i VHF-bandet tog en enda tv-kanal hela utrymmet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt