De lägger dina bitcoin i plånboken

2015-09-15 12:30  

Svenska Fidesmo vill att du ska sätta alla dina korttjänster på ett och samma kort. Tillsammans med franska Ledger låter företaget nu användarna spara sina Bitcoin direkt på ett smart kort i plånboken.

Fidesmo har tagit fram en appbutik för smarta kort. Tanken är att det ska vara möjligt att lägga in tjänster från flera företag på samma kort i stället för att behöva fylla plånboken med olika kort. Hittills fungerar kortet bland annat med bilpolen Sunfleet och cykelgaraget Triply. Totalt finns ungefär 3 000 kort med företagets teknik ute, men målet är att hitta en större aktör som till exempel ett kollektivtrafikföretag för att få ut fler kort på marknaden.

I väntan på det hoppas Fidesmo nu få draghjälp från kryptovalutan Bitcoin. Genom ett samarbete med franska Ledger, som utvecklar hårdvaruplånböcker för kryptovalutan, har företaget vad de kallar världens första Bitcoinplånbok för smarta kort. Tanken är att dina surt framgrävda digitala stålar är säkrare lagrade på ett kort i din plånbok än i en webbtjänst eller i din mobil där illasinnade hackare har lättare att komma åt dem.

När användaren ska betala med Bitcoin från sitt kort kopplas det till en app i mobilen via en nfc-läsare. Ännu så länge fungerar det bara på telefoner med Googles operativsystem Android.

- Men det kommer att ändras snart, säger Mattias Eld som är vd på Fidesmo och en av företagets grundare.

I ett första steg planeras en webbvariant och så småningom också en app för IOS. Mattias Eld hoppas också att kortet ska kunna användas för att betala direkt med i butik, men för att det ska fungera krävs att handlarna hoppar på tåget och uppdaterar sin utrustning. Tills det händer får Bitcoinkortet nog betraktas mest som en nischprodukt.

- Det finns en grupp säkerhetsmedvetna användare som är intresserade, säger Mattias Eld.

Ledger distribuerar sina kort över hela världen och den som är sugen på att stoppa sin kryptovaluta i fickan får hosta upp 300 kronor för ett kort.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt