De har gjort Sveriges första skräckfilm i vr

2015-11-05 12:34  

Det är film och inte spel som kommer att göra virtual reality folkligt. Det säger grundarna till Redstone VR, Sveriges första filmstudio med inriktning på virtuell verklighet. Deras premiärprojekt är skräckupplevelsen The Room.

”Jag får inte blunda. Måste. Hålla. Ögonen. Öppna”.

Jag har inte sett mer än tio sekunder av virtual reality-skräck-filmen The Room, men känner redan hur nackhåren reser sig.

När filmen startar står jag i en dunkel källare som känns hämtad direkt från filmen The Shining.

En ensam glödlampa är den enda ljuskällan och framför mig syns två mörka dörröppningar. Plötsligt hörs ett ljud. Jag är inte längre ensam. Pulsen stiger.

Vi ska inte avslöja mer än så av handlingen i den drygt två minuter långa The Room, men att Ny Tekniks vr-utsände känner sig kallsvettig efteråt får ses som ett gott betyg.

Bakom filmen står Samuel Härgestam och Svante Fjaestad, som tillsammans driver Redstone VR, en filmstudio helt inriktad på virtual reality, ofta förkortat vr.

– Vi har varit intresserade av virtual reality länge. När de första vr-headset-prototyperna dök upp kändes det naturligt att testa tekniken för att göra film, säger Samuel Härgestam, som till vardags arbetar inom bioteknik, men har en examen i filosofi.

Tillsammans konstaterade de snabbt att det inte fanns något befintligt system för att spela in vr-film som de tyckte var bra nog. Lösningen blev i stället att utveckla ett eget. Duon har precis avslutat projektet The Room, som är Sveriges första vr-film.

– För att få en tillräckligt bra upplevelse behöver man en kamera som på något sätt kan filma i 3d och i alla riktningar samtidigt, och dessutom spela in och reproducera tredimensionellt ljud, säger Svante Fjaestad, som annars jobbar med film- och ljudeffekter.

Han fortsätter:

– Den stora utmaningen är att kunna sy ihop allt bildmaterial till en 360 graders sfär på ett sätt som gör att betraktaren inte kan uppfatta var sömmarna finns.

– Våra filmer mäter sig rent tekniskt med de vr-filmer som Hollywood gjort hittills. Det är kul att det fortfarande går att vara cutting edge med hemmabyggen och specialskriven mjukvara, säger Samuel Härgestam.

Hur den tekniska lösning som Redstone tagit fram ser ut vill man dock inte avslöja.

– Vi kombinerar existerande mjuk- och hårdvara med egna konstruktioner. Problemet med många bättre kameror är att kamera-husen fortfarande är för stora, vilket gör att linserna inte kan placeras tillräckligt tätt intill varandra. Därför använder många små GoPro-kameror för att spela in vr-film, och det gör att kvaliteten blir lidande, säger Svante Fjaestad.

Redstone utvecklar sina filmer för Samsungs vr-hjälm, Gear VR, som går att använda tillsammans med företagets mest avancerade smarta mobiltelefoner.

– Ekosystemet för vr-material håller fortfarande på att växa fram. Just nu finns vår film att se via Samsungs appbutik för vr, men på sikt vill vi finnas även på alla andra vr-plattformar, säger Svante Fjaestad.

Andra svenska bolag satsar på vr-spel. Varför vill ni göra film?

– Film är ett mer direkt medium än spel, som dessutom har en ganska begränsad målgrupp. Det kommer säker att finnas flera så kallade ”killer apps” som får vr att slå igenom, och vi är övertygade om att film kommer att vara en av dessa, inte spel, säger Samuel Härgestam.

Redstone har redan startat ett nytt projekt där man spelar in en vr-dokumentär tillsammans med Tensta Gospel Choir.

– I framtiden vill vi samarbeta med andra i filmbranschen, gärna i Sverige. Det finns en hög teknisk kompetens i det här landet, och svensk vr-film kan kanske vara nästa stora grej att gå på export, säger Svante Fjaestad.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt