De håller emot Rims locktoner

2012-01-24 23:00  

TAT köptes av kanadensiska Rim, men valde att stanna i Malmö.

Rim TAT huserar på fem våningar på Torggatan 2, mitt i Malmö. Fyra av dem är stängda för utomstående.

– Det har blivit betydligt mer restriktivt sedan vi fick kanadensiska Rim som ägare, säger Fredrik Ademar, teknisk chef på Rim TAT i Sverige.

Från början jobbade de sex grundarna av Malmöbolaget The Astonishing Tribe, TAT, med media, som så många andra Malmöbolag. Men rätt snart började de utveckla gränssnitt för mobiler. Första kund var Sony Ericsson.

– Det minskade behovet av risk­kapital och var också ett kvitto på att det vi gjorde var relevant, säger Fredrik Ademar.

Sedan tillkom mobiljättarna Samsung och Motorola som kunder, samt det viktiga Googleuppdraget om ett gränssnitt för operativsystemet Android.

I december 2010 köptes bolaget för över 800 miljoner kronor av mobiljätten Rim, mest känd för sina Blackberrys, med huvudkontor i Waterloo i Kanada, där merparten av de 17 000 anställda sitter.

TAT var tidigare en av medlemmarna i mobilklustret Mobile Heights Business Center och hade en rad samarbeten, bland annat med Polar Rose, ett annat Malmöföretag, som senare köptes av Apple.

– Vi arbetar för att våra nya ägare också vill medverka i Mobile Heights. Vi ser det som ett sätt att göra Rim känt här i regionen, och berätta att ”There’s a new player in town”, säger Fredrik Ademar.

Han vill inte spekulera om framtiden för den svenska verksamheten.

– Det beror på hur det går för Rims produkter, säger han.

 Rim TAT

Grundat: 2002

Ort: Malmö

Antal anställda idag: Cirka 180 (Sverige)

Omsättning 2010 (TAT): 150 miljoner kronor, vinst på 13,5 miljoner kronor.

Gör: Användargränssnitt för mobiltelefoner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt