De hackar för ett bättre flyktingmottagande

2015-11-26 10:02 Jonas Ryberg  
Tove Larsson, Andreas Rolén, Piérre Reimertz, Alexander Widar, Hanna Kowalska Elleberg, Tomas Ohlson, Malin Anker ligger bakom Hack for refugees.

I vanliga fall ordnar de hackaton för sitt eget nöjes skull, men nästa vecka vill ett gäng utvecklare i Göteborg sätta sina kodkunskaper på prov för att hjälpa flyktingar och frivilligorganisationer.

Under namnet Hack for Refugees vill Andreas Rolén tillsammans med Hanna Kowalska Elleberg och deras vänner i organisationen Gothenburg Startup Hack använda sina kunskaper som utvecklare för att hjälpa flyktingar och frivilligorgansiationer med it-stöd som ska göra vardagen lite lättare och hjälpen mer effektiv.

– Vi har två mål med Hack for Refugees. Det första är att hjälpa människor som kommer hit och det andra är att vi vill vara ett sätt för utvecklare att kunna använda sina kunskaper för att hjälpa till, säger Andreas Rolén.

Sedan några veckor tillbaka har han och ett 20-tal andra personer arbetat med att göra verklighet av idén som kläcktes i samband med att Andreas Rolén arbetade med ett annat volontärprojekt för att hjälpa flyktingar. Då upptäckte han att det fanns en massa logistiska problem som skulle kunna hanteras med hjälp av enkla it-lösningar och appar.

– Vi har samlat in en massa problem från flyktingar och volontärsorganisationer. Nu samlar vi in en massa utvecklare för att ta fram lösningar på problemen, säger han.

Ett problem som Andreas Rolén hoppas ska få sin lösning under helgen den femte till sjätte december är ett system för att administrera skänkta mobiltelefoner som ska delas ut behövande. Ett annat problem handlar om att hjälpa till att organisera volontärer. Alla lösningar kanske inte heller behöver skapas under helgen.

– Det kan också handla om att tydliggöra för frivilligorganisationerna vilka lösningar som redan finns, säger Andreas Rolén.

Som det ser ut nu kommer Hack for Refugees att ha plats för mellan 70 och 90 personer som arbetar med att ta fram olika lösningar. Att hitta utvecklare som vill vara med har varit den enklaste delen i projektet.

– Det är otroligt kul att arrangera detta tillsammans med så engagerade människor. Att så många duktiga och drivna personer velat vara med är helt fantastiskt, säger Hanna Kowalska Elleberg.

Efter hacket är tanken att de lösningar som tas fram ska finnas tillgängliga som öppen källkod på nätet så att andra kan vara med och fortsätta utvecklingen.

Samma helg som Hack for Refugees hålls i Göteborg så hålls också Open Hack i Lund tillsammans med bland andra Sida och Läkare utan gränser för att arbeta med idéer för att hjälpa flyktingar och frivilligorganisationer.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS