De gör upp i det nya racet om 4g

2012-02-28 23:00  

Ericsson och Huawei vann 4g-premiären. Men förlorarna är revanschsugna. Nu handlar kampen om att bli först i världen med ”äkta 4g”. Kanske blir kinesiska ZTE först i Sverige tillsammans med operatören Tre.

På mobilmässan i Barcelona denna vecka visar Ericsson upp sin lösning för ”äkta 4g”, det som Ericsson och övriga branschen kallar lte advanced.

Med den nya 4g-varianten ska det bli åka av för oss mobilabonnenter. Hela tio gånger snabbare än med dagens 4g-nät. Det handlar om topphastigheter på 1 000 megabit per sekund.

Ambitionen är också att nästa 4g-version bättre ska kunna hantera appkaoset i näten. Smarta mobiler skvätter små datamängder hela tiden och det har dagens 4g-nät svårt att hantera.

Det är lite mer än två år sedan som Telia Sonera blev först i världen med sitt 4g-nät i Stockholm och Oslo. Leverantörer till premiärinstallationerna var Ericsson och Huawei.

Konkurrenterna Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks (NSN) och ZTE är revanschsugna. Alla fem bolagen är på plats i Barcelona för att marknadsföra sin lösning av ”äkta 4g” till världens församlade operatörer.

Men hur långt har leverantörerna kommit? När finns systemen att köpa och – inte minst viktigt – när kommer mobilerna? Blir Sverige först även denna gång? Ny Teknik har talat med de fem konkurrenterna.

Fyra av de fem bolagen bedömer att det finns ”äkta 4g” att köpa för näten under 2013.

– Vi jobbar mot 2013 och har redan testat systemen med ledande operatörer, säger Mats Blumenberg, globalt ansvarig för produktledning av lte på Huawei.

På Nokia Siemens Networks är man något mer aggressiv.

– Vår plan är att ha en kommersiell lösning framme redan i slutet av det här året, säger Jan Lindgren, vd för NSN Sverige.

Han slänger visserligen in brasklappen ”Om marknaden är mogen”. Men påminner samtidigt att utbyggnaden av den första 4g-versionen gick snabbare än väntat.

NSN vågar inte gissa när det finns terminaler klara för de nya näten. Alcatel-Lucent tror att det dröjer till 2014. Ericsson och ZTE är mer optimistiska och spår att det finns smarta mobiler för ”äkta 4g” framme redan under 2013.

Tomas Norén, chef för Ericssons radioprodukter, tror att USA blir först i världen med att installera nästa version av 4g. Han räknar alltså inte med någon världspremiär i Sverige nästa gång

– Helt enkelt för att den största utrullningen av 4g sker i USA. Där finns också flest smarta mobiler, en bra konkurrens mellan operatörerna. Och där finns Apple och Google, som trycker på med tjänster för 4g-nätet, säger Tomas Norén.

Jan Lindgren på NSN räknar med att Norden, kanske Sverige, kommer att vara en av de första som får ”äkta 4g”. Eller Japan och Sydkorea, där NSN har vunnit flera 4g-kontrakt.

Både NSN och ZTE uppger att man redan har talat med svenska operatörer om en uppgradering till ”äkta 4g”.

– Vi har märkt störst intresse hos mobiloperatörer utan eget fast nät. Med lte advanced kan de erbjuda ett alternativ till fast bredbandsuppkoppling i hemmet, ?säger Magnus Isaksson, CTO på ZTE i Norden.

Han tippar alltså att Sverige kommer att bli bland de första som lanserar ”äkta 4g”, men vill inte peka ut någon operatör.

Det blir knappast Telia, som blir först denna gång, inte ens i Sverige. Däremot har konkurrenterna Tre och Net4Mobility (Tele2/Telenor) en hel del att vinna på en snabb uppgradering till ”äkta 4g”. De har mer spektrum än som används i dag, och får ett starkare vapen i konkurrensen om Telias fasta bredbandskunder.

– Jag hoppas och tror att Sverige får lte advanced redan nästa år. Vi ska i alla fall ge operatörerna möjligheten, säger Magnus Isaksson.

Högre hastighet till lägre pris

  • Vad är ”äkta 4g”?

Det är en mobilstandard, kallad lte advanced, som branschen enades om i mars förra året. Den har topphastigheten 1 gigabit per sekund, vilket innebär att den får definieras som 4g, enligt den internationella ?teleunionen ITU. Därav begreppet ”äkta 4g”.

Den hjälper operatörerna att hantera trafikflödet från de smarta mobilerna bättre och kan sammanföra bitströmmar från olika frekvensband, vilket effektiviserar användningen av tilldelat spektrum. Leverantörerna lockar med lägre kostnad per databit och högre bithastighet per sajt.

Lte är en förkortning av det engelska begreppet för Long Term Evolution.

  

  • Finns det ”oäkta 4g”?

Ja, det är de 4g-nät som ?redan finns på 40 ställen världen över, bland annat ?i Sverige. Den standarden kallas lte och har topphastighet på 100 megabit per sekund. Den borde alltså inte få kallas 4g, men både media och många operatörer föredrog 4g framför otympliga begrepp som 3,9g eller lte.

  

  • Vad ska vi konsumenter ha ”äkta 4g” till?

Till allt som vi redan gör via vårt fasta bredband. Ladda ner och skicka vidare musik och film, titta på tv, spela onlinespel. Den avsevärt högre hastigheten för att skicka data lockar säkert många kunder. Det borde också betyda lägre priser för mobilt bredband. På sikt tror många i branschen att ”allt” kommer att kommunicera via det framtida 4g-nätet.

  

  • Hur snabbt kommer det att gå i praktiken?

Det beror på. Som i alla mobilnät påverkas hastigheten av en rad olika faktorer. På samma sätt som med dagens 4g kommer de verkliga hastigheterna att vara lägre än den teoretiska topphastigheten, som för ”äkta 4g” är 1 000 megabit per sekund (Mbps).

Dagens 4g har en topp-hastighet på 100 Mbps, men i praktiken lovar exempelvis Telia max 80 Mbps i en del städer och 40 Mbps i andra.

  

  • När kommer ”äkta 4g”?

Nästa år finns lösningar till salu, tror fyra av de fem systemleverantörerna.

   

  • När kommer mobilerna?

Kanske nästa år. Kanske senare. Leverantörerna är mer osäkra på den punkten.

Mer om: Nokia 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt