De fortsätter störa jättarnas solosång

2009-10-13 23:00  

I elva år har lilla Opera drivit på utvecklingen av webbläsare, först på datorer och sedan i mobiler och andra apparater. Googles webbläsare Chrome ökar nu konkurrensen, men det oroar inte Opera.

Enligt de tre cheferna runt konferensbordet på Operas kontor i Oslo är konkurrensen från Googles webbläsare välkommen.

- Det värsta för oss är om en aktör blir totalt dominerande. Då känner användarna att de inte har ett val, säger produktchefen Christen Krogh.

För att ge tyngd åt påståendet lyfter han fram nedladdningsstatistik från förra hösten.

När Google Chrome lanserades ökade nedladdningarna av Operas webbläsare för datorer med 20 procent.

- Det är bra. Vi har stora intäkter från datorwebbläsaren, men den är också viktig för våra andra versioner. För att kunna ge en datorlik webb i prylar som telefoner måste vi ha en förståelse för vad det innebär, säger teknikchefen Håkon Wium Lie.

- Vi har utvecklat vår webbläsare så att den är enkel att ta till en ny plattform. För oss är det en konkurrensfördel att snabbt kunna det.

l Hur påverkar det ert utvecklingsarbete att ni har webbläsare på så många plattformar?

- Det gör att vi stöter på många olika typer av begränsningar. Och lösningar vi tvingas till på en plattform kan användas för att förbättra de andra, säger Rikard Gillemyr, Operas utvecklingschef.

Ett exempel är komprimeringstekniken i Opera Mini, som var nödvändig för att få Opera att fungera i vanliga mobiltelefoner.

Där har den länge snabbat upp surfandet för den som har en trög uppkoppling.

Sen kom insikten om att tekniken också är användbar i datorversionen, där den just dykt upp.

Men bra webbläsare i datorer, mobiltelefoner, mediaspelare och spelkonsoler är inte tillräckligt för Opera. Nästa steg är att ge användarna en egen webbserver. En tidig testversion av funktionen, som fått namnet Opera Unite, är släppt.

- Man ska till exempel inte behöva ladda upp sina bilder till en tjänst med en massa konstiga saker i användarvillkoren. I stället ska man enkelt kunna visa upp dem från sin egen dator, säger Christen Krogh.

Enligt Håkon Wium Lie finns en tanke om en mer demokratisk webb med Unite.

- Genom att göra det enklare för användarna att publicera sig på nätet minskar risken för starka monopol i framtiden, säger han.

Opera

Grundat: 1995. På Oslobörsen sedan -04.

Gör: Webb-läsare. Började med Windows-version, som genom åren kompletterats med versioner för Mac, Linux, mobiler, mediaspelare och spelkonsoler.

Anders Thoresson

Mer om: Google Opera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt