De fejkar foton till Ikeas nya katalog

2005-08-16 14:04 Charlotta von Schultz  
Allt är inte vad det verkar vara

Möbeljätten Ikea tar hjälp av avancerad datorgrafik från spelindustrin för att skapa verklighetstrogna bilder till katalog och hemsida – på produkter som kanske inte finns.

Maria Forsman och Emma Stråle lånar teknik från spelvärlden för att skapa verklighetstrogna bilder i datorn åt Ikea.
Ikeas nya katalog damp ner i brevlådan härom veckan. Bland alla lockande inredningsfotografier döljer sig en bild som inte är fotograferad på vanligt manér. Den är skapad i en dator utifrån en tredimensionell modell.

- Men jag tänker inte säga vilken produkt det är. Och man kan inte skilja den renderade bilden från fotografierna, säger Maria Forsman som är 3D-tekniker på Ikea Communications.

För ett drygt år sedan började hon och kollegan Emma Stråle sitt examensarbete på civilingenjörsutbildningen i medieteknik vid Linköpings universitet.

Uppdraget var att undersöka hur Ikea skulle kunna utnyttja datorgrafik för att skapa realistiska bilder på möbler och annan inredning.

Numera är de projektanställda för att ta fram bilder till möbeljättens hemsida, kataloger och förpackningar.

Duon utnyttjar befintlig programvara för fotorealistisk rendering, en teknik som ligger bakom häftiga effekter och animeringar i film- och spelbranschen.

- Skillnaden är att vi har mycket högre krav på bildkvalitet, särskilt när det gäller bilder som ska tryckas i katalogen. Det svåraste har varit att återge färger och materialstrukturer på ett realistiskt sätt, säger Maria Forsman.

Detta är inte ett foto av kökspallen Bekväm, det är en renderad bild.
Hon berättar om flera situationer där en renderad bild är bättre än ett fotografi. Produkten man vill avbilda kanske inte finns i lager.

Stora saker som hela kök är otympliga att bygga i en fotostudio, men i datorn kan man snabbt byta skåpluckor och bänkskivor. Vissa grejer kanske inte ens existerar i sinnevärden ännu. Då kan renderingsprogramvaran skapa en tredimensionell bild utifrån en ritning.

Om man vill kan bilderna naturligtvis bli mycket vackrare än verkligheten. Ojämnheter i material och kvisthål kan exempelvis trollas bort. Men det är inte syftet, enligt Maria Forsman.

När får vi se virtuella människor i Ikeakatalogen då?

- Det är inget vi har funderat på. Med dagens teknik skulle människorna inte se fotorealistiska ut, säger Maria Forsman.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS