De byggde sin egen vinkypare till firmafesten

2000-02-24 09:45  
Ett vin ska serveras med stil och finess. Även om det förpackas i kartong och ska serveras på firmafesten. En automatisk vinkypare tillför dessutom ett mått av ingenjörsmässig lekfullhet till festen.

Med hjälp av det senaste i legobitsteknik skapade programmerarna på Stockholmsföretaget Virtutech vinkyparroboten Winemaster 2000. En robot som tjänstvilligt serverar gästerna vinglas på vinglas av kartongvinet utan att rynka på näsan åt vinvalet. Eller tröttas ut.

I vanliga fall sysslar företagets robotkonstruktörer med att utveckla simuleringsprogram åt datorindustrin, men serveringsroboten var en nog så utmanande uppgift. Och den byggdes inte i en handvändning.

- Det tog två manveckor, säger en av konstruktörerna Gustav Hållberg.

Roboten konstruerades med hjälp av Legos datoriserade robotlego "Mindstorms". Den rör sig fritt på ett bord och orienterar sig längs en svart tejpremsa mellan vinglasen och kartongvinets tappkran.

Remsan hittar roboten med två ljussensorer. Vinglaset greppar den och med hjälp av en fångstarm och en trycksensor.

Helt lätt är det inte för den automatiske vinkyparen att klara sig i en omgivning som inte är byggd av Lego. Det glatta vinglaset fångas upp med rullande gummihjul och hissas sedan en bit över bordet innan det transporteras mot vinet. Väl framme ställs roboten inför nästa problem. Att öppna tappkranen och fylla lagom mängd vin i glaset.

Det klassiska sättet att sammanfoga legobitar skapade hållfasthetsproblem när kartongens vintapp skulle pressas ned.

- Det var svårt att få tillräckligt med kraft på tryckknappen eftersom bitarna lossnade, berättar medkonstruktören Fredrik Larsson.

Teamet bakom roboten löste dock det problemet, men viss finslipning av robotens uppförande behövs fortfarande.

Till exempel kontrollen för hur mycket vin som ska tappas upp i glaset. Idag styrs det av den tid kranen är öppen och när roboten blir trött (batterierna börjar ta slut) orkar den inte hälla upp lika snabbt. För nästa version av Winemastern planeras i stället optisk mätning av vinnivån. Då ska den bli den samma i varje glas.

För att minimera risken för spill när roboten rör sig, och för att undvika överförfriskade gäster, häller Winemastern upp ganska lite vin åt gången. Den lilla mängden kompenseras dock i någon mån av robotens ihärdighet i serverandet. På en timma hinner den med ungefär 30 vändor mellan glas och tappkran.

Winemasterns frigång över bordsytan är inte så hög, men tack vare sina larvfötter ska den klara av att forcera både chips, salta pinnar och jordnötter som kan hamna på bardisken eller festbordet under kvällen. Värre är det då med kontrollen av gästernas uppträdande. Roboten kan varken se om de har rätt ålder inne eller om gästen "fått ett glas för mycket".

Sedan roboten tagits i drift har den väckt en hel del intresse och den har redan blivit engagerad för att servera både på mässor och privata tillställningar. En internationell lansering är också på gång genom att roboten är nominerad till "månadens mindstormsbygge" på Legos webbplats.

_____________________________________________________
Hur Winemaster 2000 står sig i konkurrensen med både bildläsare och cd-väljare byggda i Lego hittar du på www.mindstorms.com

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt