De blir först i Sverige med samtal via 4g-nätet

2017-01-11 11:10  
Inom kort kommer de första svenskarna att kunna ringa samtal som kopplas över 4g-nätet. Foto: Alamy

Mobiloperatörerna arbetar på att flytta över röstsamtalen till datanätet. Nu rullas det första testet för privatkunder ut i Sverige.

(Artikeln har uppdaterats)

Snabbare uppkoppling är den största vinsten, enligt telekomkonsulten Bengt Nordström.

Med appar som Skype och Whatsapp går det sedan länge att ringa över det mobila datanätet. Snart kommer de första svenskarna att kunna ringa röstsamtal som kopplas över 4G-nätet via sin mobiloperatör. Operatören Tre blir den första som lanserar tjänsten i Sverige.Tekniken kallas Voice over long term evolution, Volte.

– Den mest uppenbara skillnaden med Volte är att man får en mycket kortare uppkopplingstid för samtalen, säger Bengt Nordström, vd på konsultfirman Northstream.

Enligt Tre:s pressavdelning är ambitionen att tjänsten ska gå ut brett till kunderna under våren. I första skedet handlar det om en testversion, som fungerar för vissa mobiltelefoner, och som frivilliga kunder kan anmäla intresse till.

Konkurrenterna kommer att följa efter. Telia säger till TT att deras arbete med skiftet till 4G går enligt plan och att systemet just nu går igenom en kvalitetssäkringsprocess.

– Jag tror inte att Volte är någon intäktskälla för operatörerna utan det är mer att man ska ha en tjänst som är konkurrenskraftig och bra, säger Bengt Nordström.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL