De automatiserar alla transporter med blockkedja

2018-01-26 13:05  
Amazons drönare. Foto: Amazon Prime Air

Ett enda globalt system som ska kunna hantera transporter – med hjälp av blockkedjan och kryptovaluta. Det är schweiziska Davs vision.

Transportbranschen har börjat förändras. Uber och Lyft utmanar taxibranschen och Amazon vill leverera sina varor med drönare. De traditionella transportföretagen utmanas från allt fler håll.

En schweizisk stiftelse kallad Decentralized Autonomous Vehicles, Dav, har en storslagen vision som de nu ber om kapital för att förverkliga.

Med hjälp av en egen kryptovaluta och en blockkedja ska den som behöver något levererat snabbt kunna kopplas ihop med automatiserade fordon, till exempel bilar och drönare. Tänk dig att du befinner dig på jobbet och inte behöver bilen för tillfället. Den kan i stället leverera ett paket till någon annan.

Läs mer: Experten: Blockkedjan är för komplicerad

Betalningen för tjänsten sker i den egna kryptovalutan och vips har ett globalt transportsystem utan vare sig bankers eller transportfirmors inblandning skapats.

Idén kan förstås verka tilltalande för den med en dragning mot systemkritik och idealism. Men den ligger ännu en bit in i framtiden eftersom de förarlösa fordonen ännu är i sin linda. Kampen om vem som ska äga morgondagens transportsystem är dessutom redan ett slagfält där jättarnas kamp pågår.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt