DC3:an bärgad efter 52 år på havsbotten

2004-03-19 07:17  
Tp 79001 bärgad

Efter en dramatisk natt på havet utanför Gotska Sandön lyckades Marinens utbåtsbärgare HMS Belos få den för 52 år sedan nedskjutna DC3:an ovanför vattenytan.<br></br> - Det var svårt. Det höll emot länge, sade Belos fartygschef Fredrik Hallström till de utsända journalisterna.

Flygkroppen var mer skadad än väntad. Hela vänstersidan är uppfläkt och cockpiten är vriden 90 grader.
Planet har legat på 120 meters djup öster om Gotska Sandön sedan det sköts ned 13 juni 1952 av ett sovjetiskt Mig15-plan.

Planet var den första DC3:an som köptes in av det svenska flygvapnet i mitten av 50-talet. Det fick teckningen Tp 79001 och utrustades tillsammans med Tp 79002 under stor sekretess med hemlig flygspaningsutrustning och tillfördes flygflottiljen F8 på Barkarby norr om Stockholm.

I höstas bärgades DC3:ans två huvudvingar och mängd andra vrakdelar men det första försöket att lyfta själva flygplanskroppen avbröts strax före jul. Med enbart två lyftslingor under planet riskerade det att brytas sönder.

Det nya bärgningsförsöket gick dock bättre. Under veckans förberedelser hade man lyckats placera flera lyftslingor under planet för att lyfta över den till en gigantisk stålkorg, 20 meter lång, 5,5 meter bred och 2 meter hög, och därefter lyfta planet till ytan.

Sjutton minuter över midnatt bröt Tp 79001 vattenytan efter två timmars lyftarbete, 20 meter i taget, och strax därefter sattes planet ned på Belos däck.

Tekniker från Rikskriminalen fanns på plats för att göra en första undersökning, men planet förs nu till Marinens bas på Muskö i Stockholms södra skärgård där övriga vrakdelar redan ligger.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt