Datorspelseliten samlas i Stockholm

2010-10-15 13:12  

Electronic Arts, Nintendo och Playstation är bara några namn som kommer synas på spelmässan Gamex i november.

– Man siktar på att få dit 25000 besökare och alla de stora viktiga aktörerna är med, säger Martin Lindell på Dataspelsbranschen.

Det blir kändistätt på Gamex, Sveriges första stora spelmässa på många år. Förutom redan nämnda företag rapporterade Aftonbladet i veckan att det senast klara affischnamnet är Blizzard, som bland annat ligger bakom spelen World of Warcraft, Diablo III och Starcraft II.

Datorspel är en miljardindustri idag. Bara i Sverige såldes förra året 7,4 miljoner datorspel till ett värde av 2,8 miljarder kronor. Men det satsas också stora pengar på spelutvecklingen.

– Det finns spel som kostat 100 miljoner dollar. De stora nya spelen har budgetar på 20 miljoner dollar och uppåt, säger Martin Lindell.

Ska man få lönsamhet krävs det förstås att man säljer enorma mängder spel. Martin Lindell förklarar att mässor som Gamex för tillverkarnas del främst ger en möjlighet att hitta nya kunder.

– Mässorna är ofta en bra plats för tillverkarna att fånga nya spelare. Det är många familjer som kommer så det är viktigt för förlagen att kunna visa sina nya spel, säger han.

Förutom möjligheten att testa en mängd nya spel kommer det på Gamex hållas en konferens för utvecklare med fokus på teknik och design, där datorspelsbranschen inte sällan är världsledande.

Gamex är öppet mellan den fjärde och sjunde november på Kistamässan.

Julius Lidar

Mer om: Dataspel Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt