Datorspel och drog kan hjälpa mot krigsskador

2009-01-09 14:11  

Soldater och andra som upplevt våld och övergrepp drabbas ofta av posttraumatisk stress. Ny forskning visar att datorspelet Tetris eller en variant av drogen ecstasy kan lindra problemen.

En brittisk studie visar att det klassiska datorspelet Tetris kan hjälpa om man spelar det nära inpå traumat, rapporterar Vetenskapsradion.

Spelandet minskar de situationer när hjärnan om och om igen spelar upp de ruskiga minnena och framkallar samma rädsla igen.

Även en farmakologisk variant av drogen ecstasy kan vara effektiv mot posttraumatiskt stressyndrom, berättar Vetenskapsradion.

I en visserligen liten, men intressant amerikansk studie, blev personer som behandlats med drogen mer mottagliga för psykoterapi och långvarigt av med sömnstörningar, ångest, mardrömmar och andra efterverkningar vid posttraumatisk stress.

Enligt norska forskare som analyserat försöken kan drogen göra att man lättare knyter an till och litar på terapeuten. Den påverkar också de delar i hjärnan som har med hur vi hanterar rädsla.

Jonas Hållén

Mer om: Tetris Datorspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt