Datorn smart som en 4-åring

2013-07-17 14:20  

Artificiell intelligens, hur smart är den egentligen? Det har en grupp forskare IQ-testat sig fram till.

Problemet med att skapa artificiell intelligens är att det mänskliga sinnet är svårt att efterlikna, menar forskarna vid University of Illinois i Chicago. Det krävs en avancerad mix av fakta, erfarenheter och sunt förnuft.

ConceptNet 4, en artificiell intelligens framtagen av MIT, blev satt under lupp genom ett standardiserat IQ-test för barn. Resultatet? Smart som en 4-åring. Men med ett väldigt ojämnt resultat, jämfört med när testet genomförs på just barn.

- Om ett barn hade fått ett resultat som varierat så här mycket hade det varit ett symptom på att något varit fel, säger Robert Sloan, professor och chef för datavetenskap, på University of Illinois hemsida.

Allra sämst resultat fick datorn inom "varför-frågorna", de som i mycket bygger på vad Sloan kallar "implicit fakta - saker så självklara att vi inte vet att vi känner till dem. En dator kan känna till temperaturen där vatten fryser, men vi vet att isen är kall".

Studien presenteras under U.S. Artificial Intelligence Conference i Washington.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt