Datorn ser hur du uppför dig

2013-11-08 10:17  

Nec har utvecklat en bildanalysteknik som håller koll på människor som uppför sig onormalt i stora folksamlingar.

Bildanalystekniken bygger på en algoritm som jämför realtidsbilder från övervakningskameror med ett antal referensbilder som simulerar onormala situationer i stora folksamlingar, exempelvis vid konserter, i köpcentrum, på järnvägsstationer och liknande.

Tanken är att bildanalystekniken ska hjälpa den personal som sitter framför skärmarna i en övervakningscentral, och som kan ha svårt att hinna se vad som händer på skärmarna.

Tekniken ska larma om exempelvis någon ramlar omkull, om någon grupp samlas i en ovanlig formation, om många människor plötsligt rör sig i någon speciell riktning. Enligt Nec ska systemet kunna identifiera situationerna även i mycket täta folksamlingar där människor skymmer varandra på övervakningsbilderna.

Man har vid utvecklingen av tekniken lagt särskild vikt vid hur människor intill en onormal situation reagerar. Om exempelvis två personer börjar gräla uppmärksammar systemet hur den närmaste omgivningen reagerar. Genom inlagda tröskelnivåer ska systemet avgöra hur allvarlig situationen kan vara.

Tekniken ska förvarna inför risken av attentat eller annat våld, liksom att snabbt kunna larma om någon drabbas av sjukdom. Den presenteras vid C & C User Forum i Tokyo den 14 - 15 november.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt