Datorn pratar med ohörbart ljud

2013-11-28 14:32  

Med ohörbart ljud kan datorer kommunicera med varandra över de inbyggda mikrofonerna och högtalarna, visar ett test.

Två tyska forskare har upprättat ett datornätverk utan att ta hjälp av wlan, nätverkskort eller andra konventionella nätverkslösningar.

De använde sig enbart av de högtalare och mikrofoner som finns i alla bärbara datorer.

Forskarna valde att låta kommunikationen gå via ljud som ligger strax under ultraljudsområdet, ohörbart för det mänskliga örat.

De upptäckte då att datorer kan kommunicera med varandra med hjälp av de inbyggda högtalarna och mikrofonen på avstånd upp till 20 meter från varandra.

Men dessutom byggde de upp ett nätverk med fem datorer, där informationen fördes vidare från dator till dator tills den sista i kedjan till slut förde över information till internet.

- Det är fullt tänkbart att använda samma metod för att överföra data mellan mobiltelefoner eller surfplattor, säger Michael Hanspach vid Fraunhoferinstitutet FKIE.

Forskarna ställer sig frågan hur farlig den här metoden kan bli för att överföra skadlig kod till datorer eller smarta mobiler.

Experimentet redovisas i novemberutgåvan av publikationen Journal of Communications.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt