Datorn ökar Sveriges chanser i Portugal

2004-06-16 13:22  
Datorn kollar Henke. Foto: PrB

Några av åskådarna under fotbolls-EM i Portugal har som enda uppgift att mata in allt som händer under matchen i en databas. Med datorernas hjälp omvandlar teve databasen till siffror och statistik som man öser ut över tittarna, medan svenska landslaget använder samma data till att kartlägga motståndarna.

Engelsmannen Paul Balsom spelar två viktiga roller för fotbollslandslaget under EM. Han är lagets fysiolog och dessutom ansvarar han tillsammans med två assistenter för att landslagets matcher videofilmas och analyseras i detalj.

Landslagets fysiolog Paul Balsom hjälper
också förbundskaptenerna med
matchanalyser. Med datorns hjälp kan han
bland annat ta fram alla matchsekvenser
där Henrik Larsson har varit inblandad.
Foto Rickard Kilström/Pressens Bild
Förbundskaptenerna vill veta vem som har slagit en lyckad passning, hur målvakten hanterade höga inlägg, vem som fick iväg flest skott mot mål och mycket annat. Och datorn är numera ett omistligt verktyg i analysen.

- Jag började intressera mig för kopplingen mellan idrott och teknik redan på 1980-talet, men då hade vi förstås inte alls samma tekniska möjligheter som i dag, säger han.

Matchvideon digitaliseras och spelas upp med hjälp av ett program, Sportscode, som är skräddarsytt för att göra anteckningar. Varje matchdetalj som man vill kunna logga har sin egen snabbtangent, och för till exempel passningar får man också tala om vem som slog passningen och till vem den gick. Anteckningen koppas till bilden så att det senare går snabbt att plocka fram till exempel alla motståndarlagets hörnor.

Materialet används sedan av förbundskaptenerna för allmänna matchgenomgångar med hela laget och ibland också för att ta en närmare titt på någon särskild spelare.

Matchanalyser ända från 1998
I Paul Balsoms rum på fotbollsförbundet fylls en hel vägg med hembrända dvd-skivor. Arkivet med matchanalyser går tillbaka till 1998, när Tommy Söderberg blev förbundskapten.

Även kommande motståndarlags matcher analyseras, för att landslaget ska komma så väl förberett som möjligt till varje match.

- Just nu håller jag på och förhandlar med danska TV3 så att vi ska få hit bilder från Danmarks träningsmatch i helgen, berättar Daniel Setterwall, en av Paul Balsoms assistenter, när jag träffar honom.

Sverige möter Danmark i den tredje matchen i EM, en match som sannolikt kommer att avgöra vilket av de två lagen som går vidare till slutspelet.

Noterar direkt för att snabba på
Analyserandet och kommenterandet av matcherna i efterhand har en nackdel: det tar tid. Med en ny match var fjärde dag, som Sverige har under EM, gäller det att få matchanalysen klar så snabbt som möjligt. Därför kommer Paul Balsom att sitta med en handdator under EM-matcherna och göra noteringar direkt.

- Med hjälp av den tekniken ska vi kunna ha en färdig analys redan morgonen därpå, säger han.

Handdatorn kör ett egenutvecklat program som i princip motsvarar inmatningsmodulen i Sportscode. Noteringarna från programmet kan importeras till Sportscode och den vägen länkas till matchbilderna.

- Vi kommer också att ställa ut en dator på vårt hotell där spelarna kan titta på analyser av både våra egna och motståndarnas matcher, säger Paul Balsom. Vi ska helt enkelt vara det bäst förberedda laget i EM.

Analyserar spelarnas fysik
Fysiologen Balsom tar också hjälp av tekniken för att mäta hur hårt spelarna arbetar under ett träningspass. Spelarna bär mätare som loggar hjärtfrekvensen var femte sekund. Mätarna i sig är föga high-tech, de kan köpas för ett par hundralappar av den som vill ha koll på sitt eget joggande, men de levereras i paket med analysprogram och en anslutningsbox som kan läsa av tio band samtidigt och skicka in siffrorna i datorn för efterbehandling.

Med hjälp av Sportscode kopplar man ihop match-bilder och
anteckningar.
Grafik: Svenska Fotbollförbundet
Ett av syftena är att försöka få träningen matchlik, korta perioder av hårt arbete omväxlande med perioder där man anstränger sig lite mindre.

- Ofta använder vi siffrorna på så vis att vi sänker belastningen snarare än ökar den, säger Paul Balsom.

Han arbetar också med en engelsk fotbollsklubb, Bolton Wanderers, som med hans och teknikens hjälp har tagit sig upp från den näst högsta serien till en placering på övre halvan i den högsta serien.

- Det är bättre förutsättningar att arbeta analytiskt i en klubb där man har tillgång till samma spelare under lång tid. Min statistik har knappast påverkat laguttagningen i landslaget, men i Bolton kan det nog ha hänt.

Arbetet i England underlättas av att de flesta arenor i högsta serien har fasta kameror monterade. De är ditställda av ett företag som heter Prozone, som filmar matcherna med åtta kameror och producerar mängder av matchstatistik utifrån filmerna.

Att analysera en fotbollsmatch är ett manuellt arbete som kräver några timmars handpåläggning av någon som förstår fotboll. För att automatisera arbetet måste man lära datorn att känna igen både spelarna och olika matchsituationer, och dit har inte tekniken hunnit ännu.

Att automatiskt följa en enstaka spelare över planen är ett problem som låter sig lösas, förutsatt att han eller hon inte har en grön tröja som smälter ihop med gräsplanen. När spelarna klumpar ihop sig och skymmer varandra helt eller delvis blir det också problem, då har maskinerna inte en chans att hålla reda på vem som gör vad utan mänsklig assistans.

Inte lätt följa enskilda personer
- Prozone säger att de har ett automatiskt system för att följa spelarna, men som jag har förstått det behövs det ändå personer som hjälper till, säger Daniel Setterwall.

Den som studerar en fotbollsmatch i träningssyfte vill se hur spelarna
rör sig även när de inte är i närheten av bollen. Därför har några
forskare på KTH utvecklat ett system med fyra kameror monterade på
ett stativ. Kamerorna täcker varsin del av planen, och med datorhjälp
pusslas en bild ihop som visar hela planen.
Grafik: Svenska Fotbollförbundet
En möjlighet vore att förse spelarna med radiosändare och sedan pejla signalerna, men det är förbjudet för spelarna att ha någon form av extrautrustning på sig. Om teve krävde att få sätta dit sändare kanske reglerna skulle ändras, men än har ingen uttryckt något sådant intresse.

Mitt i all teknikfascination vill Paul Balsom också mana till viss återhållsamhet med nyheterna.
- Det viktiga är ändå att börja med att fråga vilka behov fotbollen har, inte vilken teknik som finns.

Han funderar också mycket på hur hans idéer skulle kunna komma till nytta i andra sporter.


GRAFIKEN I RUTAN VAPEN FÖR TEVEKANALERNA
Fotbollspubliken har klarat sig länge utan att veta hur långt det är till målet när en frisparksskytt tar sats. Men för teve-kanalerna som sänder fotboll är den lilla upplysningen ett vapen i kampen om tittarna.

Grunden för all grafik i teve-rutan under
matcherna är att någon sitter och matar in
alla uppgifter. Än kan inte datorerna
känna igen vare sig boll eller spelare på
egen hand.
- Själva matchen är densamma för alla som sänder, sedan handlar det om vem som kan förpacka den bäst. Därför blir grafiken ett sätt för oss att konkurrera med andra tevebolag, säger Lennart Holm som är grafiker på Sveriges Televisions sportredaktion.

En direktsänd fotbollsmatch - eller för den delen vilket annat större sportevenemang som helst - handlar inte bara om spelare som springer och en kommentator som pratar. Utöver det dränks tittaren i annan information, allt från basuppgifter som hur mycket tid det är kvar och hur många mål som har gjorts till spelarnas ålder, vilket lag som har haft bollen mest och då och då avståndet från boll till mål.

Statistikförare sitter på läktaren
Det som däremot inte syns i rutan är att varje match följs noggrant av statistikförare på läktaren som har som enda uppgift att mata in all denna information i en databas. De arbetar åt arrangören och databasen är precis som matchbilderna gemensam för alla teve-bolag.

- I fotboll kan det räcka med två man som för statistik, men andra sporter är värre. När vi sände basket-EM i Sverige förra året hade vi fem man som satt på läktaren och antecknade, säger Lennart Holm.

SVT och TV4 delar på EM-matcherna i sommar. Och även om de använder samma statistik för att göra sin grafik, finns det gott om utrymme för dem att konkurrera med hjälp av egen kreativitet.

Till att börja med avgör de själva hur grafiken ska se ut. De styr också vilken information de visar i rutan och när. Antag att Sverige får en hörna i matchen mot Italien på fredag. Den grafiker som följer den svenska sändningen kan då klicka på en knapp i sitt styrprogram för att starta ett litet program som hämtar upp aktuell hörnstatistik ur databasen och visar den på skärmen. Samtidigt kan hans kollega på italienska televisionen välja att visa någonting helt annat till samma bilder.

På ytan kan det se ut som om landslaget (se artikeln här intill) och teve-bolagen sitter och gör ett dubbeljobb när de registrerar samma uppgifter under matcherna, men den stora skillnaden är kraven på snabbhet. Den som ska gå igenom matchen med laget är nöjd om anteckningarna är klara morgonen därpå, men för teve handlar det om sekunder. Om Sverige får sin tredje hörna ska det också stå en trea i rutan när grafikern några sekunder senare trycker på sin "hörn-knapp".

Satsar på snabbheten
TV4 har satsat extra mycket på just snabbheten inför EM.
- Vi har anlitat ett företag som ska sitta och föra statistik enbart för vår räkning. Förhoppningsvis gör det att vi kan vara ute snabbare med information än de som förlitar sig på den officiella statistiken, säger Stefan Karlsson som är evenemangschef på sportredaktionen på TV4.

Årets trend på grafikfronten är en bild som visar varifrån skotten mot mål har avlossats. Den användes flitigt när TV3 visade hockey-VM i våras och den kommer att dyka upp under fotbolls-EM också.

Vilken som blir nästa års trend återstår att se, men grafiken kommer inte att försvinna. Det man ändå kan undra är hur mycket grafik och statistik tittarna tål, och där har Sveriges Televisions Lennart Holm en försiktig inställning.

- Det förs en diskussion här om att det kanske är dags att dra i handbromsen, att det håller på att bli för mycket statistik i rutan, säger han

Stefan Karlsson, TV4, konstaterar däremot att tittarnas tolerans för grafik i rutan tycks öka hela tiden.

Lennart Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt