Datorn från 1951 räknar igen

2012-12-04 23:00  
Peter Burden och Frank Hawley granskar en hålremsa med kod för ett program som listar giltiga inställningar för kombinationslås. Bilden är tagen 1961 vid Wolverhampton and Staffordshire College of Technology dit datorn flyttades efter att ha tjänat ut i Bletchley Park.

Spänd förväntan övergick i jubel när The Witch, världens äldsta fungerande dator, knattrade ut sina första beräkningar på länge.

1951 fanns det ungefär ett dussin datorer i hela världen. En av dem har nu renoverats och återstartades 20 november på The National Museum of Computing i Bletchley Park i Storbritannien.

Där har forskare och datorentusiaster under de senaste tre åren arbetat hårt med att renovera maskinen, som nu är världens äldsta fungerande dator.

Enligt museet kunde de flesta av datorns 828 elektronrör och 480 reläer användas och i stort sett behövdes inga av originaldelarna bytas ut.

Den 2,5 ton tunga maskinen heter Harwell Dekatron Computer och har smeknamnet The Witch. Den började byggas 1949, som ett hjälpmedel för forskarna vid brittiska Atom Energy Research Establishment i Oxfordshire. De fick tidigare utföra sina beräkningar på mekaniska räknemaskiner.

Men The Witch är inte snabb. Att multiplicera två tal tar upp till tio sekunder, men maskinen var tillförlitlig och kördes ofta 80 timmar i veckan.

Det fick den fortsätta med fram till 1957 då den konkurrerades ut av snabbare och billigare datorer.

När The Witch återstartades tog det en halvtimma att värma upp maskinen. Sedan körde ett program, som matades in via hålremsa. Det handlade om en enkel multiplikation vars svar skrevs ut på en 61 år gammal skrivare.

Vid återinvigningen fanns två av maskinens konstruktörer och flera av de första operatörerna på plats.

– Maskinen fungerade perfekt, sade Kevin Murrell, som lett restaureringen till Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt