Datorer släpps lösa i polisbilar

2011-11-24 13:58  
Skyddsombudet vill att datorer i polisbilar ska sitta fast och klara av en kollision eller vara så mjuka att de inte kan skada. Foto: Colourbox, Scanpix

Lösa datorer i polisens bilar kan förvärra skadorna vid krockar. De kan kastas iväg eller tryckas in i kroppen av en krockkudde. Men det är inte så farligt att det ska vara helt förbjudet anser förvaltningsrätten.

Förra hösten stoppade huvudskyddsombudet Måns Borgny arbetet för poliser som använde bärbara datorer när de åkte bil. Hans stopp hävdes av Arbetsmiljöverket. Måns Borgny överklagade beslutet till förvaltningsrätten:

-Jag tycker att risken för skador motiverade stoppet. Ett rådjur som plötsligt dyker upp framför bilen kan ses som en omedelbar risk, säger han.

Måns Borgny tycker att det är problematiskt att arbetsmiljölagen i första hand är skriven för industrin. Ingen skulle ifrågasätta att till exempel en stansmaskin utan skydd stoppades av ett skyddsombud, menar han.

Efter stoppet har Rikspolisstyrelsen bedömt riskerna med de bärbara datorerna. Slutsatsen är att de i princip inte ska användas under färd på grund av skaderisken.

Även Polismyndigheten i Östergötlands län, där Måns Borgny är huvudskyddsombud, har bedömt riskerna och ändrat reglerna för hur datorerna får användas. Föraren och passageraren ska tillsammans bedöma om det är lämpligt utifrån hur mycket trafik det är, hur vädret och väglaget är hur fort de åker. Det ska också finnas en säkrare plats för datorn än passagerarens knä om situationen ändras. Under utryckning eller biljakt är det helt förbjudet att använda den bärbara datorn.

Förvaltningsrätten i Linköping anser att det inte är så farligt att använda bärbara datorer under färd att det motiverar ett förbud.

-Det är bra att reglerna har ändrats, men det är svårt för arbetsgivarna att övervaka att de följs. Och det finns en risk för att de som har börjat använda datorn när de åker bil, fortsätter med det, säger Måns Borgny.

Han vill att datorerna, liksom allt annat i polisbilarna, antingen ska sitta fast och klara av en kollision eller vara så mjuka att de inte kan skada.

-Alla ska ha möjlighet att färdas säkert, säger Måns Borgny.

 

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt