Datorduellen bland molnen

2008-11-11 23:00  

Snart är det premiär för svenska Icloud och Cloudo - två heta tjänster som vill ge världen ett helt operativsystem via nätet. Inför lanseringen regnar det program från molnen. Ny Teknik har testat.

Program på nätet i stället för i datorn är it-världens mantra just nu. Google har drivit på utvecklingen och Microsoft har precis lanserat sitt "Windows Azure". De svenska tjänsterna Icloud och Cloudo - två kompletta nätskrivbord med alla program och samarbetsmöjligheter samlade på ett ställe - borde dock ge Google mardrömmar.

Nu släpper de nyheter varje månad. I början av nästa år ska Icloud vara klart för publik lansering, medan Cloudo kör i gång redan i november. Cloudo flaggar dessutom redan nu för en framtida version som körs från ett nyckelringsminne och Icloud sneglar på mobiltelefoner.

Båda har tänkt i samma banor, men Xcerion, företaget bakom Icloud, har utvecklat sin tjänst under längre tid och har nästan tio gånger fler ingenjörer än Cloudo. Därför har programmen fler funktioner och färre buggar. Icloud fungerar dock bara i Internet Explorer, medan Cloudo har ett system för nästan alla webbläsare.

Icloud imponerar med att fönster på skrivbordet går att dra över till andra användares skrivbord. Det gör det till det bästa systemet för gruppsamarbete. Att låta flera användare jobba med samma fil fungerar annars i båda tjänsterna. Cloudo å sin sida har satsat mest på det grafiska utseendet. Man kan enkelt låta skrivbordet härma Windows, Mac, Linux och andra kända system.

När man är ny i något av systemen är spel, miniprogram/widgets och diskussionsforum de roligaste sakerna att prova. Men hos båda finns även vanliga kontorsprogram som ordbehandlare, kalender, e-post, adressbok och bildvisare. Icloud har också ett presentationsprogram, men räkna inte med samma mängd funktioner som i traditionella program på datorn.

Saknas i båda gör kalkylprogram. Det är krävande att utveckla och sannolikt hade det tagit för mycket kraft, så annat har fått gå före.

En styrka hos Icloud är en synnerligen utvecklad utforskare för filer, där även bokmärken, möten, kontakter, e-post och arbetsgrupper finns praktiskt samlat och samverkar.

Ett par andra plus är att filer och mappar går att dela ut till andra användare, och att programmet för snabbmeddelande går att koppla till Microsofts Messenger.

Icloud har också hunnit ganska långt med sina handböcker för användare och utvecklare, medan Cloudo tyvärr har struntat i dokumentation. Handböcker för utvecklare är viktiga, eftersom båda räknar med att frivilliga nu tar fram nya funktioner.

Generellt sett lider både Cloudo och Icloud av att svarstiden ibland är lång, utan att man får indikation på att något pågår. Men om systemen blir mindre sega har de stor potential. Riktigt spännande blir det när det finns miljoner användare, som kan samarbeta via sina skrivbord ute i internetmolnet.

Det här är Cloud computing

Termen används som begrepp för tjänster och program som levereras via internet, ofta kallat "the cloud". Programmen ligger alltså inte på den egna datorn. Däremot kan datakraften komma såväl från datorns processor som från servrar på internet

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt