Dator minskar risk för demens

2012-09-21 08:10  
Studien visar att datoranvändare löper 30 till 40 procent mindre risk att bli dementa än de som inte gör det. Foto: Colourbox

Att använda dator minskar risken att bli dement med 30 till 40 procent. Bakom rönen står forskare i Australien.

Allt fler människor använder dator i hemmet. Frågan är om det påverkar vår kognitiva förmåga när vi blir äldre? Forskare vid University of Western Australia svarar nu ja på frågan.

Efter att ha följt 5000 män i åldern 65 till 85 år under åtta års tid konstaterar Osvaldo Almeida att datoranvändare löper 30 till 40 procent mindre risk att bli dementa än de som inte gör det.

Resultatet gäller oavsett utbildning, ålder, hälsa, social situation eller om personen är deprimerad eller inte.

-I takt med att antalet äldre ökar i världen räknar man med att antalet dementa stiger till runt 50 miljoner år 2025. Om våra resultat är korrekta behöver ökningen inte bli så dramatisk, säger Osvaldo Almeida till websajten Sciencealert.

Han vill nu att äldre ska uppmuntras att använda dator. Samtidigt höjer han ett varnande finger för att bli sittande för länge - det också är viktigt att röra på sig. Men det gäller å andra sidan även yngre personer.

Resultatet av studien publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften PLoSOne.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Forskning Demens

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt