Datavirus försenade barncancerbehandling

2017-10-30 07:12  
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: TT

Akademiska Sjukhuset i Uppsala tvingades under hösten 2015 ställa in strålbehandlingar efter att de drabbats av utpressningsvirus, rapporterar SVT.

Situationen uppstod efter att en anställd på Lasarettet i Enköping klickat på en länk i ett mejl som såg ut att komma från Postnord. Men länken ledde i stället till en sida med skadlig kod som installerade det aggressiva utpressningsviruset på datorn. Viruset letade sig sedan vidare till strålbehandlingsmaskinerna på sjukhuset i Uppsala då den anställda även hade tillgång till andra datasystem.

Stoppet i strålbehandlingsapparaterna varade i ett helt dygn och drabbade barn med cancer, vars behandlingar ställdes in.

Nätverket bakom attacken har enligt SVT försökt infektera 30 sjukhus i Sverige, varav fem fått sina datorer låsta. I dessa fall har dock inte patienter drabbats.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt